Ingezonden persbericht
PERSBERICHT

Onderzoek SurfControl: mobiele en vaste gebruikers werken onveilig

Rotterdam, juni 2007 - Werknemers over de hele wereld nemen onnodige veiligheidsrisico's bij het gebruik van bedrijfsnetwerken. Mobiele werkers nemen de grootste risico's. Dat is de conclusie van een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van SurfControl. Bij het onderzoek zijn 1058 gebruikers betrokken op zowel vaste als mobiele werkplekken in Nederland, Australië, Singapore, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek is uitgevoerd door Dr. Tonica Whitty van de Queen's University in Belfast.

Het verschil in veiligheidsrisico's tussen gebruikers van laptops en vaste werkplekken komt vooral door het gebruik van potentieel onveilige netwerken. Volgens het onderzoek gebruikt ongeveer tweederde van hen wireless hotspots.

"Bijna tweederde van de respondenten zal hun werkgever de schuld geven als vertrouwelijke informatie van bedrijfscomputers wordt gestolen," zegt Whitty. "Omdat inbraakpogingen en fouten door onzorgvuldigheid zowel leiden tot diefstal als verlies van bedrijfskritische informatie, moeten werkgevers voorzichtig zijn en alle vertrouwelijke informatie goed beschermen".

Dr. Richard Cullen, voorzitter van SurfControl's global technology strategy council: "Organisaties mogen hun hoofd niet in het zand steken. Dit onderzoek toont de noodzaak aan om een consistente beveiligingsstrategie voor alle medewerkers te implementeren, onafhankelijk van waar of hoe zij verbinding maken met het bedrijfsnetwerk".

De meest risicovolle activiteiten zijn het gebruik van USB-sticks, instant messaging, het downloaden van muziek en vertrouwelijke informatie versturen via e-mail. Behalve dat zo ongewenste content wordt binnengehaald of vertrouwelijke informatie op straat komt te liggen, kunnen bedrijven grote reputatieschade oplopen.

De eerste stap naar betere beveiliging is te zorgen dat de gebruiksrichtlijnen up-to-date en relevant zijn voor zowel desktop als mobiele gebruikers. Verder moeten alle medewerkers het belang van die richtlijnen ook goed beseffen. Door vervolgens gelaagde beveiligingsoplossingen voor alle netwerkingangen te implementeren, is zowel ongewenste content te weren als het naleven van de richtlijnen door alle werknemers te monitoren.

Het complete onderzoek is te downloaden vanaf:
http://www.surfcontrol.com/default.aspx?id=491&mid=32

Over SurfControl
SurfControl biedt een portfolio van security oplossingen die klanten beschermen tegen internetbedreigingen, voorzien in zakelijke en wettelijke compliance en zorgen voor bedrijfscontinuïteit. SurfControl gelooft dat security vraagt om specialistische deskundigheid, en biedt bescherming op meerdere punten - in de 'wolk' met on-demand security services, op het netwerk met software en appliances, en op de desktop en mobiele client. Alle oplossingen van SurfControl voor internet-, e-mail en eindpuntbeveiliging worden ondersteund door toonaangevende technologieën voor bedreigingdetectie, aangevuld door SurfControl's Global Threat Experts die volcontinu (24/7) actief zijn om klanten dynamische zero-day bescherming te bieden. SurfControl heeft wereldwijd meer dan 25.000 klanten en 16 miljoen gebruikers en telt meer dan 600 werknemers die werkzaam zijn in de Verenigde Staten, in Europa en in Azië. Voor meer informatie en nieuws over SurfControl, bezoek www.surfcontrol.com.

Voor meer informatie:
SurfControl
Femke Meijer
telefoon: 06 10811254
e-mail: femke.meijer@surfcontrol.com