Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland op Schokland in actie voor Millennium Ontwikkelingsdoelen (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/persberichten,2007/06/Nederland-op-Schokland-in-actie-voor-Millennium-On.html) 25-06-2007 | 14:37

Samenvatting:

Minister Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking en Marco Borsato openen zaterdag 30 juni 2007 een groots publieksevenement over de Millennium Ontwikkelingsdoelen op Schokland (Noordoostpolder). Zij bijten het spits af van een wereldprogramma vol debatten, speeddates, muziek, preken, films, performances, theater en talkshows.

Inhoud:

Naast Borsato hebben o.a. Ruud Lubbers, Van Dik Hout, Yasmine Allas, Joris Voorhoeve, Yvon Jaspers, Kader Abdollah, Jacobine Geel, Paul Rosenmöller, Willemijn Verloop, Martin Bril, Patrick Cammaert, Afel Boucoum, Renate Dorrestein, Naema Tahir, Marc Klein Essink, Arend Jan Boekestijn, Melek Usta, Doekle Terpstra, Heleen Mees, het Poverty Requiem, The Nits, Spinvis en Danny Malando hun medewerking toegezegd. Gerda Havertong, Pim Veth en Hakim verzorgen het kinderprogramma.

Naast de minister voor Ontwikkelingssamenwerking zijn op Schokland ook aanwezig
Vice-premier Rouvoet, de ministers Plasterk, Verburg, Van Middelkoop, Vogelaar, Donner en Cramer en de staatssecretarissen Huizinga-Heeringa, Heemskerk, Albayrak, Bussemaker.

Akkoord van Schokland
Op Schokland vraagt minister Koenders, samen met collega's uit het kabinet, de Nederlandse samenleving om te helpen de achterstanden te verminderen bij het behalen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen in 2015. Op het voormalig eiland tekenen bedrijven, organisaties, kennisinstellingen en particulieren het zogenaamde 'Akkoord van Schokland' waarin ze concreet aangeven hoe ze zelf of met anderen één of meer Millennium Ontwikkelingsdoelen dichterbij zullen brengen.

2015
Het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseert het evenement. Het Akkoord van Schokland komt voort uit Project 2015, één van de tien kabinetsbrede projecten uit het coalitieakkoord. Op 30 juni zijn we halverwege de internationale belofte van 2000 toen 189 regeringsleiders afspraken vóór 2015 de armoede in de wereld te halveren. Ze legden acht meetbare (millennium ontwikkelings)doelen vast, zoals alle meisjes en jongens naar school, toegang tot schoon drinkwater en het verminderen van moeder- en kindersterfte. Elk jaar wordt de voortgang gemeten en internationaal gerapporteerd. Daaruit blijkt dat we achterlopen op schema. Het kabinet wil die achterstanden verkleinen en doet daarvoor een beroep op de samenleving.

Schokland
De keuze voor Schokland is niet toevallig. Schokland staat symbool voor het overwinnen van de strijd tegen water, armoede en ziektes (millenniumdoelen). Het voormalig eiland in de Zuiderzee maakt sinds de inpoldering in de Noordoostpolder (1942) deel uit van het vasteland en staat nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het evenement op Schokland vindt plaats tussen 12 en 18:30 uur. Actuele informatie over het programma, het Akkoord van Schokland, wijze van aanmelden en de bereikbaarheid van Schokland op 30 juni, vindt u op www.hetakkoordvanschokland.nl(http://nl.sitestat.com/minbuza/minbuza/s?www.hetakkoordvanschokland.nl&ns_type=clickout&ns_url=http://www.hetakkoordvanschokland.nl). Voor praktische vragen zijn een speciaal emailadres info@hetakkoordvanschokland.nl(mailto:info@hetakkoordvanschokland.nl) en telefoonnummer 020-5205283 geopend.

Buitenlandse Zaken werkt bij dit evenement o.a. samen met NCDO en de EEN-campagne.

Noot voor redactie/