Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 154

datum: 25 juni 2007

Basisscholen School op de Berg en De Kinderhof winnen groener schoolplein

Twee aanmoedigingsprijzen voor De Kameleon en De Kosmos Maandagochtend 25 juni werden tijdens een ontbijt de prijswinnaars bekendgemaakt van de prijsvraag, waarbij scholen werd gevraagd een plan in te dienen om de omgeving van de school of het schoolplein nog mooier, aantrekkelijker en vooral groener te maken. De basisscholen School op de Berg en De Kinderhof wonnen beiden E 5.000 om hun plannen te kunnen uitvoeren.

Bij het Centrum van Natuur- en Milieu Educatie reikte wethouder Hans van Daalen (Stedelijk Beheer/Openbare Ruimte) twee grote cheques uit aan de leerlingen. De scholen kunnen met het gewonnen geldbedrag hun plannen uitvoeren. Samen met vakambtenaren kunnen zij kijken hoe zij hun plan het beste kunnen realiseren. Basisschool School op de Berg gaat de totale omgeving van de school aanpakken. Zij hebben daarvoor allerlei kleine deelplannen gepresenteerd. Basisschool De Kinderhof gaat het stenen schoolplein omvormen tot plein met veel meer groen.

Zestien scholen
Maar liefst zestien Amersfoortse basisscholen hebben plannen ingestuurd. Alle scholen ontvingen een waardebon om de omgeving van hun school in te planten met bloembollen. De meeste plannen vielen op doordat zij vooral gericht waren op toevoegen van speeltoestellen en speelmogelijkheden. Soms waren zelfs externe bureaus ingeschakeld om een plan te maken. Een belangrijk criterium om de prijs te winnen, was echter de betrokkenheid van de kinderen bij het plan, de uitvoering daarvan en hun 'contact' met het groen.

Aanmoediging
De basisscholen De Kameleon en De Kosmos (bovenbouw 1) ontvingen een aanmoedigingsprijs. Beide plannen waren veel belovend. Om hen aan te moedigen ontvangen zij beide van Eemfors BV, stad- en groenonderhoud, een boom. Deze boom wordt door Eemfors geplant op of rondom hun schoolplein. Basisschool Het Zwaluwnest ontving voor de meest creatieve inzending een waardebon van E 500. De school had een had een complete maquette gebouwd om hun plannen kracht bij te zetten.

Groenste Stad van Nederland
De prijsvraag werd uitgeschreven omdat Amersfoort dit jaar de Groenste Stad van Nederland is. De gouden bekroning van E 5.000 die Amersfoort won met deze titel, is ingezet als hoofdprijs. Daarnaast stelde de gemeente Amersfoort ook uit eigen budget E 5.000 beschikbaar. De internationale jury van de Entente Florale Europe 2007 zag de plannen vorige week tijdens hun bezoek aan Amersfoort. De jury was enthousiast over de betrokkenheid van de scholen bij hun groene omgeving.

Informatie: Björn Hählen, communicatieadviseur Sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), telefoon 033 469 48 95, e-mail bor.hahlen@amersfoort.nl.


---- --