RET

Al 1 miljoen kaarten in de markt

Maandag 25 juni

Nieuwe fase landelijke invoering OV-chipkaart.

Bus en tram in Rotterdam ook op de chipkaart.

Met de succesvolle afronding van de laatste testen rondom de OV-chipkaart is de volgende stap gezet in de landelijke invoering. De betrokken OV-bedrijven (RET, NS en Connexxion) en Trans Link Systems hebben de basis van het OV-chipkaartsysteem op 15 juni 2007 officieel geaccepteerd en daarmee de weg vrij gemaakt voor aanhaking door de andere vervoerbedrijven in het stads- en streekvervoer. De eerste concrete uitbreiding is de aansluiting van de bussen en trams van de RET in Rotterdam aan het systeem.

De Rotterdamse wethouder Jeannette Baljeu, (Verkeer en Vervoer), zorgde voor een primeur met de eerste tramrit in Nederland met een OV-chipkaart. In de afgelopen periode is de distributie van de OV-chipkaart al goed op gang gekomen en vandaag werd dan ook de 1 miljoenste OV-chipkaart uitgereikt door Jeltje van Nieuwenhoven, OV-ambassadeur.

In de laatste testfasen zijn aanpassingen doorgevoerd. De kwaliteit en betrouwbaarheid van het basissysteem is nu zodanig dat het is vrijgegeven voor de uitbreiding en aansluiting van nieuwe vervoersvormen (tram) en OV-bedrijven. De eerste uitbreiding is de aansluiting van de eerste trams en bussen van de RET in Rotterdam per 25 juni. Dit is de volgende stap in de landelijke uitrol. Men kan voor het eerst ook met een OV-chipkaart in de tram reizen. De invoering van de chipkaart is er op gericht dat per 1-1-2009 de strippenkaart kan worden afgeschaft.

Mijlpaal

Vanaf 25 juni (vandaag) worden alle trams en bussen van de RET aangesloten op het OV-chipkaartsysteem. (De OV-chipkaart kon al gebruikt worden in de metro in Rotterdam en Amsterdam, de trein naar Hoek van Holland en de bussen van Connexxion in de Hoekse Waard). Een mijlpaal in de invoering van de OV-chipkaart in Nederland.

RET-directeur Pedro Peters: "Klanten met een OV-chipkaart kunnen dan overstappen tussen tram, bus en metro en alles betalen met de OV-chipkaart en zo optimaal gebruik maken van de voordelen die de OV-chipkaart te bieden heeft. En ondanks dat er ongetwijfeld nog problemen zullen komen heb ik er alle vertrouwen in dat we met elkaar het reizen door de OV-chipkaart voor de klanten veel makkelijker maken." Peters: "Dankzij de inspanningen van ministerie, provincies, kaderwetgebieden, consumenten-organisaties en alle OV-bedrijven, is Nederland met de invoering van de OV-chipkaart het eerste land ter wereld waar je binnenkort met 1 kaart kan betalen bij alle bedrijven en bij alle OV-vormen: tram, trein, bus en metro."
---