AutoRai

Volvo C70 behaalt topresultaat tijdens crashtests

(6/25/2007)
De Volvo C70 heeft de âTop Safety Pickâ-award van het Amerikaanse Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) in de wacht gesleept. De C70 won de prijs door zijn uitzonderlijke crashbestendigheid. Dit waren de eerste botsproeven waaraan IIHS tien middelgrote cabriolets onderwierp.

Om deze onderscheiding te verdienen moet een voertuig in drie crashtests telkens de score âgoedâ behalen. De crashes worden frontaal, zijdelings en van achteren gesimuleerd. Bij de impact aan de achterzijde van de auto worden de stoelen beoordeeld op hun vermogen het risico van whiplash te beperken. Ook moet de auto standaard uitgerust zijn met een elektronisch stabiliteitscontrolesysteem (ESC) om voor de âTop Safety Pickâ-award in aanmerking komen. Voor cabrioâs eist het IIHS bovendien dat het voertuig is voorzien van rolbeugels zoals de Volvo C70 die heeft in de vorm van het Roll-over Protection System (ROPS).

âHet bijzonder hoge veiligheidsniveau van de nieuwe C70 is het resultaat van continue ontwikkeling op basis van grootschalig verkeersonderzoek. Crashtests in laboratoria, zoals deze, wegen maar één of enkele aspecten van de totale veiligheid van een auto mee in het eindoordeel. Toch geven ze een goede indicatie van het veiligheidsniveau van de autoâ, zegt Ingrid Skogsmo, hoofd van Volvoâs Veiligheidscentrum. âNatuurlijk is deze erkenning erg bemoedigend. We zetten ons werk voort met als leidraad: autoâs worden bestuurd door mensen en in het geval van een ongeval moet de auto optimale bescherming biedenâ, besluit ze.

De Volvo C70 â een maatstaf van veiligheid voor cabrioâs De Volvo C70 werd geïntroduceerd in 2005. De C70 vormt de maatstaf van veiligheid voor cabriolets, zowel voor wat betreft actieve als passieve veiligheid. âBij onze benadering staat de mens centraal. Dit heeft geresulteerd in een aantal standaard veiligheidssystemen in de C70, bijvoorbeeld de unieke in de portieren gemonteerde gordijnairbags. Deze bieden de inzittenden bescherming bij een zijdelingse aanrijding. Ook gebruikt Volvo bij de productie van de C70 verschillende staalsoorten, waarmee de constructie het hoofd kan bieden aan frontale botsingen en aanrijdingen aan de achterzijde. Ten slotte behoren Volvoâs Roll Over Protection System (ROPS) en Dynamic Stability Traction Control tot de standaarduitrusting van de nieuwe Volvo C70. Daarnaast kan de C70-rijder kiezen voor veiligheidsopties als het Blind Spot Indication System (BLIS) en het Intelligent Driver Information System (IDIS).