Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Deelnemersveld van het Essent-toernooi in Hoogeveen bekend

Voormalig wereldkampioen Ruslan Ponomariov (Oekraïne), titelverdediger Shakhryar Mamedyarov (Azerbeidzjan), Nederlands sterkste schaker Loek van Wely en jeugdwereldkampioen Zaven Andriasyan (Armenië) zijn de vier deelnemers aan de traditionele Essent-vierkamp in Hoogeveen. Met een gemiddelde rating van 2668 belooft het toernooi op voorhand een spannende strijd te garanderen.

Voormalig jeugdwereldkampioen Mamedyarov, recentelijk gestegen naar de zesde plaats op de wereldranglijst, is op papier de grote favoriet. Mamedyarov won de Essent-vierkamp in 2006, voor Judit Polgar en Veselin Topalov.

De traditionele kenmerken van de Essent-vierkamp (sterkste Nederlander, jeugdwereldkampioen, sterkste vrouw en een oud-wereldkampioen) blijven vrijwel intact. Alleen Judit Polgar moet dit jaar wegens verplichtingen elders verstek laten gaan.

De data van het 11e Essent Schaaktoernooi zijn van vrijdag 12 tot en met zaterdag 20 oktober 2007. Gespeeld wordt in het Raadhuis van de gemeente Hoogeveen. Naast de vierkamp zijn er ook een sterk open toernooi (met de deelname van meer dan tien grootmeesters) en twee open amateurtoernooien. In totaal doen meer dan 200 schakers mee aan het Essent Schaaktoernooi.

Raad van Toezicht
Frank de Grave, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZA), volgt Peter den Oudsten, burgemeester van Enschede, op als voorzitter van de Raad van Toezicht van het Essent Schaaktoernooi. De Grave was eerder voorzitter van het bestuur van de Stichting Max Euwe Centrum in Amsterdam.

---

Succesvolle cursus Schaaktrainer A in Eindhoven afgesloten

In Eindhoven is in het seizoen 2006-2007 een cursus voor Schaaktrainer A gehouden. Nadat door kaderdocent Herman Grooten bij de schaakverenigingen Son en Breugel en WLC (Woensel Lichttoren Combinatie in Eindhoven) twee introductieworkshops waren gehouden, tekenden maar liefst 24 mensen in voor deze cursus. Eigenlijk een beetje veel, maar door de krappe agenda werd besloten ze toch allemaal toe te laten. De workshops hadden de interesse opgewekt en de mensen die zich opgaven bleken tijdens de cursus zeer gemotiveerd te zijn.

Onder de cursisten bevond zich een aantal bekende jeugdspelers, onder wie Robin Swinkels, Roi Miedema, David van Kerkhof, Mark Haast en Brent Burg. Samen met de senioren, waarvan sommigen een didactische achtergrond hadden, bleek deze groep een mooie mix te vormen die elkaar wist te inspireren tot grote hoogten. Er werd hard gewerkt tijdens de cursus, vele goed uitgewerkte praktijkopdrachten leverden een mooie oogst op. Het opkomstpercentage was zelden zo hoog en vrijwel iedereen kweet zich uitstekend van zijn taken.

Cursist Erik Hamers tijdens het examen in Goirle

In de maand juni stonden de examens op het programma; maar liefst 22 van de 24 cursisten besloten het examen ook echt af te leggen. Op 3 juni deden acht kandidaten examen in Goirle, op 10 juni in Veldhoven waren het er zeven. Het derde examen op 17 juni in Dongen moest tot na de zomer worden uitgesteld. Het was die zondag vaderdag en dat bleek bij nader inzien een ongelukkige dag te zijn om voldoende kinderen te interesseren tijdens de examenlessen aanwezig te zijn en parallel een snelschaaktoernooitje te spelen. Het concept van examenlessen en een snelschaaktoernooi bleek zowel in Goirle als in Veldhoven een gouden greep. Mede door een goed geoliede organisatie werden dat geslaagde examendagen.

Van de vijftien kandidaten die het examen hebben afgelegd moet één cursist zijn schaaktoets nogmaals overdoen. De overigen mogen zich Schaaktrainer A noemen.

Is er in uw regio of vereniging belangstelling voor een schaaktrainerscursus of arbitercursus? Neem dan contact op met het bondsbureau van de KNSB of met de servicepuntmedewerker in uw regio.
---