Gemeente Rotterdam

Het college van b en w bracht vrijdag 22 juni een werkbezoek aan Schiebroek-Zuid (deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek) en aan Oosterflank (deelgemeente Prins-Alexander). In wijkcentrum Schiebroek-Zuid luchtten actieve wijkbewoners hun hart bij het college. Veel van de aanwezigen zetten zich er enorm voor in om de buurt veilig en schoner te maken. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Wietrokende jongeren in portieken, hardrijdende autos in woonwijken, tieners die met elkaar op de vuist gaan en bewoners die afval op straat gooien liggen daarbij nogal eens dwars. Toch zijn er straten waarin men opvallend goed de saamhorigheid en leefbaarheid weet te verbeteren. Kritisch zijn veel bewoners over de sloop- en nieuwbouwplannen die staan verwoord in het masterplan Schiebroek.

Het college luisterde aandachtig naar de verhalen, stelde veel vragen en droeg aan het einde van het gesprek ook mogelijke oplossingen aan. Achter overlast in sommige straten schuilen soms complexe problemen achter de voordeur. Met de deelgemeente werd de afspraak gemaakt om met een wijkanalyse in deze straten de precieze problemen in kaart te brengen. Verder gaat de deelgemeente met de woningbouwcorporatie overleggen over een beter beheer van de buitenruimte in de wijk. Ook gaan de bewoners samen met de deelgemeente een keer buurten in Pendrecht om te leren hoe ze daar de genoemde problemen aanpakken. Het bezoek werd afgesloten met een wandeling door de wijk, waarbij Bert Creemers, dagelijks bestuurder van Hillegersberg-Schiebroek verschillende bouw- en sloopplannen toelichtte.

De volgende stop was een wijkgebouw in de wijk Oosterflank in deelgemeente Prins Alexander waar het voltallige DB het college verwelkomde. Oosterflank is de eerste wijk in Prins Alexander die een wijkactieprogramma Sociaal bij het college heeft ingediend. Voorzitter Robert Krul vertelde het college daarover en vertelde welke problemen men wil aanpakken. Een van de grote problemen in de deelgemeente is het inklinken van de bodem waardoor straten in hoog tempo verzakken. Verder werd gesproken over het Semiramispark dat opgeknapt gaat worden, over de inrichting van schoolpleinen, kindvriendelijke wijken en het vergroten van het Evenaarplein.

Ook hier maakte het college vervolgens een wandeling door de wijk. Die eindigde met een lunch in het Semiramispark. Daar ontmoette het college een aantal actieve wijkbewoners en vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen.

Bron: Bestuursdienst, 25-06-2007