Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (25/06)

OOSTERHOUT NB, 25 juni 2007

Feestgangers vernielen bushokje

KAATSHEUVEL: De politie arresteerde in de nacht van zondag 24 juni op maandag 25 juni vier jongeren die terug kwamen van een examenfeestje. Getuigen informeerden de politie dat een groep jongeren twee bushokjes aan het vernielen waren op de Europalaan. De melding kwam rond 02.45 uur binnen. Agenten stelden vast dat de ruiten van twee bushokjes op de Europalaan compleet vernield waren. Een voorbijganger wees in welke richting de groep weggevlucht was. De daders zouden zich op fietsen verplaatsen. Op de kruising Kinkenpolder-Eftelingsestraat zagen de agenten dat er een aantal fietsen in de bosjes verstopt was. Op aanroepen verschenen er vier personen, die alle vier werden aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. De verdachten zijn 16, 16, 16 en 18 jaar oud en allemaal afkomstig uit Loon op Zand. Het viertal werd overgebracht naar het politiebureau en ingesloten. Tijdens het verhoor volgden bekentenissen. Na het opmaken van een proces-verbaal zijn de jongens weer in vrijheid gesteld. Van de minderjarige verdachten zijn ook de ouders geïnformeerd over de gebeurtenissen.

Politie neemt rijbewijs af van wegpiraat

LOON OP ZAND: Een motorrijder van het Regionale
Verkeershandhavingsteam van de politie Midden en West Brabant zag zondagmiddag 24 juni 2007 om 17.20 uur een 32-jarige automobilist uit Soest met een snelheid van 127 km/uur over de Midden-Brabantweg rijden. De motoragent was met een onopvallende motor bezig met verkeerstoezicht. De automobilist haalde vervolgens een voor hem rijdende personenauto rechts in en ging daarna met gelijke snelheid bumperkleven bij een voorganger. De overtreder moest ter plekke zijn rijbewijs inleveren vanwege de snelheidsoverschrijding en het verkeersgevaarlijke rijgedrag.

Na invordering wordt het rijbewijs doorgezonden naar de officier van Justitie, die binnen tien dagen hierover een definitieve beslissing neemt. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dat leiden tot een inhouding van het rijbewijs voor een aantal maanden.

Politie waarschuwt voor inbraak op draadloze computernetwerken

OOSTERHOUT: Agenten betrapten maandag 25 juni rond het middag uur een 21-jarige man die had ingebroken op een particulier computernetwerk. Omwonenden in de Mgr. Frenckenstraat meldden de politie dat de man zich verdacht ophield in zijn auto. Hij zou een laptop op schoot hebben en was de voorgaande dagen ook gesignaleerd onder dezelfde omstandigheden. De politie stelde een onderzoek in, waarbij kwam vast te staan dat de man illegaal had ingebroken op een onbeveiligd draadloos computernetwerk. Via de Internetaansluiting van iemand anders had hij, naar eigen zeggen, films en games gedownload. Verder had hij erotische websites bezocht. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en zijn laptop is voor nader onderzoek in beslag genomen.

De politie waarschuwt voor onbeveiligde computer netwerken. Digitale inbrekers proberen vanuit de auto in woonwijken de openstaande thuisnetwerkjes te kraken. En dat kan verstrekkende gevolgen hebben als de kwaadwillende bijvoorbeeld via een onbeveiligd netwerk kinderporno download, het emailverkeer uitleest of het wachtwoord van het telebankieren weet te achterhalen.

Om die reden heeft de Politie Midden en West Brabant op haar eigen website een handleiding geplaatst waarin nadere uitleg wordt gegeven over de beveiliging van draadloze netwerken. Het PDF-bestand is te vinden op de website www.politiemwb.nl onder het item veilig draadloos.

Waterlekkage leidt tot vondst wietplantage

OOSTERHOUT: Wateroverlast in een woning leidde zondagavond 24 juni tot de vondst van een hennepkwekerij. De bewoner van een flat op de 6^e verdieping aan de Boerhaavelaan riep rond 20.30 uur de hulp van de politie in. Vanuit een bovenwoning lekte er water naar zijn ondergelegen woning. Ter plaatse liep het water midden in de woonkamer via het plafond naar beneden. Op de locatie was tevens een storingsmonteur van de woningstichting ter plaatse. Omdat de huurder van de bovenwoning (op de 7^e verdieping) niet thuis was, betraden agenten de bewuste woning. De bedoeling was de oorzaak van de lekkage te stoppen om verdere schade te voorkomen. In de woning bleek echter een hennepkwekerij te zitten, waardoor de lekkage werd veroorzaakt. De wietplantage bestond uit 503 hennepplanten, verdeeld over twee ruimten. Verder bleek dat er stroom op illegale wijze werd afgetapt van het elektriciteitsnet. In overleg met een hulp Officier van Justitie heeft de politie de plantage ontmanteld, waarbij al het kweekmateriaal en de planten in beslag genomen zijn. De planten zijn voor de bewijsvoering bemonsterd. Daarna zijn al deze goederen vernietigd. Er zijn in deze zaak nog geen aanhoudingen verricht.

De politie in Midden- en West-Brabant geeft veel prioriteit aan de aanpak van hennepkwekerijen. De ervaring leert dat het houden van een hennepkwekerij zelden op zichzelf staat. Behalve van overtreding van de Opiumwet is er bijvoorbeeld vaak sprake van diefstal van stroom of van brandgevaar en wateroverlast door het verkeerd aanleggen van de kwekerij. Ook blijkt dat steeds meer zware geweldsdelicten in verband te brengen zijn met hennepkweek (o.a. moord, doodslag overvallen, bedreigingen en rip-deals).

Dronken automobilist veroorzaakt verkeersongeval

RIJEN: Bij een verkeersongeval op de Rijksweg bleek de veroorzaker onder invloed van alcohol te zijn. Het ongeluk gebeurde zondagavond 24 juni om 22.55 uur. De 25-jarige Pool, woonachtig in Rijen, was achterop een voorganger geklapt. De auto voor hem werd bestuurd door een 47-jarige vrouw uit s-Gravenmoer. Beide betrokken zijn overgebracht naar het Amphia ziekenhuis in Breda. Het letsel is vooralsnog onbekend. In het ziekenhuis nam een GGD-arts een bloedproef af van de veroorzaker. Dat gebeurde op verzoek van de politie omdat een blaastest al had uitgewezen dat er sprake was van alcoholgebruik. Het bloedmonster wordt in het gerechtelijk laboratorium van het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op het exacte alcoholpromillage. Het rijbewijs van de verdachte werd ingevorderd. Dat gebeurde ook met zijn kentekenbewijs, gezien de aard en omvang van de schade. Het voertuig mag niet meer op de openbare weg komen totdat de Rijksdienst voor het Wegverkeer de auto heeft goedgekeurd.

Agenten nemen minibike in beslag

WAALWIJK: Politieagenten kregen zondagmiddag 24 juni rond 17.30 uur de melding, dat er gecrost werd op een zogenaamde mini-bike op de Professor Piersonstraat. Het ging om een 14-jarige jongen uit Waalwijk. Hij moest zijn minibike inleveren, want die werd in beslag genomen. Tegen de knul is proces-verbaal opgemaakt en zijn ouders zijn geïnformeerd over de gang van zaken.

De kleine apparaten zijn in staat om hoge snelheden te halen. De gevolgen bij een eventuele val laten zich raden. Door de zeer geringe hoogte worden de minibike en zijn bestuurder door andere weggebruikers over het hoofd gezien en dit verhoogt het risico op een ongeluk. Het is ook niet mogelijk om een kenteken voor deze machientjes te verkrijgen. Het gebruik op de openbare weg is verboden en zal ook niet worden toegestaan. Om die reden is het ook niet mogelijk om een verzekering af te sluiten.

Sigaretten weg bij inbraak in tankstation

KAATSHEUVEL In de nacht van zondag 24 juni op maandag 25 juni is ingebroken in een benzinestation langs de Midden Brabantweg. De inbrekers kwamen de shop van het tankstation binnen door een ruit te vernielen. Ze maakten vervolgens pakjes sigaretten buit. Het inbraakalarm trad in werking om 03.47 uur en de politie was in zes minuten ter plaatse. De daders waren toen al op de vlucht. De politie stelt een onderzoek naar deze inbraak

Auteur: Jeroen Steenmeijer