Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 25-06-2007

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending maandag 25 juni
Nederland 1 - 18.20 uur

VVD, PVDA EN SP WILLEN ZWARE DIPLOMATIEKE DRUK VAN HIRSCH BALLIN

"Oud-SS'er moet zijn straf in Duitsland uitzitten"

Een kamermeerderheid van VVD, SP en PvdA wil dat minister Hirsch Ballin van Justitie alles in het werk stelt om te zorgen dat de oud-SS'er Klaas Carel Faber alsnog zijn straf uitzit in Duitsland. Naar aanleiding van een uitzending van EENVANDAAG van vanavond (maandag 25 juni) vragen de partijen opheldering aan de minister van Justitie.

Kamerleden Teeven (VVD), Van Velzen (SP) en Wolfson (PvdA) willen dat Justitie druk uitoefent op Justitie in Duitsland, om te zorgen dat de oud-SS'er alsnog wordt vervolgd.

De oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber was lid van de Waffen-SS en werd na de Tweede Wereldoorlog tot levenslang veroordeeld. In 1952 ontsnapte hij uit de koepelgevangenis in Breda en vluchtte naar Duitsland. Daar was hij veilig omdat Duitsland de man niet wilde uitleveren. Een verzoek om Faber zijn straf alsnog te laten uitzitten in Duitsland lijkt op niets uit te lopen wegens gebrek aan bewijs. "Dit kunnen we niet zomaar laten gebeuren", aldus VVD'er Teeven in EENVANDAAG.

Een camerateam van EENVANDAAG en Nieuwe Revu-verslaggever Arnold Karskens zochten Klaas Carel Faber op in zijn woonplaats Ingolstadt en confronteerden hem met zijn verleden.

Behalve diplomatieke druk willen de kamerleden ook dat Justitie bekijkt hoe nabestaanden van Fabers' slachtoffers juridisch bijgestaan kunnen worden bij een eventuele civiele rechtszaak.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl