Team Boskalis tweede en twintigste in ronde om Texel 2007

25.06.2007 / 16:43 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kon boskalis westminster

Kon boskalis westminster

Op zaterdag 23 juni 2007 eindigde Team Boskalis op de tweede en twintigste plaats overall van de dertigste Ronde om Texel, des werelds grootste catamaranrace. Bastiaan Tentij nam samen met zijn stuurman Mischa Heemskerk in de laatste mijlen de tweede plaats over van hun Franse concurrenten. Stefan Dubbeldam en Gunnar Larsen werden op handicap twintigste in een vloot van in totaal ruim 500 boten. De overwinning ging naar de Australische wereldkampioenen Tornado en Formule 18, Darren Bundock en Glenn Ashby.

Rond de klok van 13.00 uur lagen de honderden catamarans in alle formaten en kleuren op de kilometerlange startlijn. De favorieten bevonden zich bij elkaar aan de rechterzijde het dichtst bij het strand. Vlak voor het signaal kwamen de spinnakers uit de kokers, waarna de cats richting de vuurtoren spoten. Bundock en Ashby pakten in die eerste meters als meest rechter boot al direct de winst. Heemskerk en Tentij lagen er iets boven en Larsen/Dubbeldam daar weer boven. Dubbeldam: Wij waren net een paar seconden te laat met het hijsen van de spi, dus het duurder wat langer voordat we op snelheid waren. Daarna hebben we iets te lang op druk gevaren. We hadden wat eerder laagte moeten pakken. Daardoor kwamen we rond de dertigste of veertigste plek bij de vuurtoren. In een spinnakerrak is het vaak kiezen tussen iets meer druk in de zeilen en dus wat dichter naar de wind toe zeilen, of juist meters winnen door lager (van de wind af) te sturen. Heemskerk en Tentij gingen met hun Nacra Infusion als tweede F18-cat het Wad op.

Winnen en verliezen op het Wad
Terwijl Heemskerk en Tentij de hete adem van de Fransen Mourniac/Citeau in hun nek voelden, begonnen Larsen/Dubbeldam aan een inhaalslag op het Wad. Tentij: We kwamen op dit stuk net wat te kort om de Aussies in te halen. Bij Oudeschild namen de Fransen zelfs de tweede plek op handicap over. Larsen en Dubbeldam hadden daar hun directe concurrenten van zich afgeschut en zetten de achtervolging in op de volgende hazen. In het Marsdiep aan de zuidkant van het eiland gingen ze door tactisch te varen Gerard Loos voorbij. Eenmaal terug op de Noordzee richting de eindstreep waren ze in gevecht met een Engels team. Dubbeldam: Stuart Gummer pakte ons uiteindelijk net voor de finish, dankzij een slechte gijp van ons. De schoot bleef vast zitten in het blok. Gerard Loos schoot er ook nog langs, maar al met al zijn we best tevreden. Vooral het laatste stuk was erg spannend. Dat gold tevens voor zijn Boskalis-teammaat Bastiaan Tentij. Nadat hij en Heemskerk in het Marsdiep op een zandbank liepen en daardoor tot stilstand kwamen, verloren ze weer kostbare meters op de Fransen. Tentij: Gelukkig hadden we geen schade. Op zee liepen we harden dan Mourniac. Nadat we de spi trokken, konden we boven hem komen en door hard te werken, pakten we hem. Des Avonds na de huldiging stond Tentij breeduit te glimmen: Dit was echt zo geweldig.

Boskalis werkt aan Texelse strand
Nu op Texel het sportieve werk van de jongens achter de rug is, neemt hun sponsor Boskalis het stokje over. Het baggerbedrijf werkt de komende tijd aan het opnieuw ophogen van het strand bij ondermeer Paal 17. Texel verliest jaarlijks eenderde van de totale hoeveelheid strand dat in Nederland wegspoelt. Om dit te compenseren moet ieder jaar op Texel twee miljoen kubieke meter zand worden aangevuld. Dat gebeurt op een diepte van vijf meter, de vooroeversuppletie. Het aanbrengen van deze zogenaamde slijtlaag vlak voor de kust vereffent de achteruitgang van de kustlijn.

Over Boskalis
Koninklijke Boskalis Westminster nv is een internationaal opererend concern met een leidende positie op de wereldmarkt van baggerdiensten. De kernactiviteiten van Boskalis zijn aanleg en onderhoud van havens en vaarwegen, creatie van land in water en bescherming van kusten en oevers. Met belangrijke thuismarktposities in Europa en daarbuiten richt de onderneming zich op alle in de baggersector voorkomende diensten. Daarnaast heeft zij posities in strategische partnerships in het Midden-Oosten (Archirodon) en in offshore dienstverlening (Lamnalco). Boskalis heeft de beschikking over een veelzijdige vloot van meer dan 300 units en is actief in circa 50 landen, verspreid over vijf continenten. Boskalis heeft (inclusief zijn aandeel in partnerships) circa 8.000 medewerkers in dienst.

/// Einde bericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Koninklijke Boskalis Westminster N.V.
Roel Berends, Group Director Corporate Relations
Tel.: 078-6969822 / 06 2001 0232
mail: r.t.berends@boskalis.nl
Website: www.boskalis.com

Team Boskalis Dubbeldam/Tentij
Diana Bogaards, perscontact
Gsm: 06-51383762
E-mail: Diana@diabo.nl

Binnenkort online www.teamboskalis.com.