Amsterdam Airport Schiphol

Published: 17:46 25.06.2007 GMT+2 /Source: Amsterdam Airport Schiphol /AEX: SCHIPAIRP /ISIN:

Biodiesel moet uitstoot auto's Schiphol halveren

Amsterdam Airport Schiphol doet momenteel een proef met het gebruik van biodiesel voor het wagenpark van de luchthaven. Deze brandstof is gewonnen uit koolzaadolie, geleverd door de 'Meerboeren' in de Haarlemmermeer. Het gebruik van biodiesel moet bijdragen aan een groenere luchtvaartsector.

Veertien auto's en een tractor rijden al enkele weken op biodiesel. Tijdens de proef worden de prestaties van deze voertuigen bijgehouden, vooral wat betreft bedrijfszekerheid en onderhoud. De proef moet uitwijzen of biodiesel op grote schaal kan worden ingezet op de luchthaven. Het wagenpark van Schiphol telt circa 450 voertuigen en werktuigen, waarvan ruim de helft is voorzien van een dieselmotor.

Het gebruik van biodiesel leidt per auto tot een halvering van de CO2 uitstoot ten opzichte van gewone diesel. Schiphol heeft voor de proef 26.000 liter biodiesel ingekocht. Op de luchthaven staat een mobiele pomp, waar de testvoertuigen worden getankt. Deze voertuigen worden vooral gebruikt op het luchthaventerrein. De proef duurt naar verwachting vier maanden, waarna de balans wordt opgemaakt.

Met 46,1 miljoen passagiers en ruim 1,5 miljoen ton vracht was Amsterdam Airport Schiphol in 2006 de vierde luchthaven van Europa in aantallen passagiers en de derde in vrachtvolume. Zo'n 90 lijndienstmaatschappijen verbinden de luchthaven op rechtstreekse vluchten met ca. 270 bestemmingen over de hele wereld. Schiphol is daarmee één van de vier belangrijkste mainports of hubs van Europa en één van de twee Europese thuisbases van Air France-KLM en de SkyTeam alliantie. De luchthaven Schiphol is ook een belangrijke economische motor voor de regio. Op de luchthaven waren eind oktober 2006, ruim 61.000 mensen werkzaam.

Amsterdam Airport Schiphol is een onderdeel van Schiphol Group. Schiphol Group is een exploitant van luchthavens in binnen- en buitenland en heeft als ambitie om een van de meest toonaangevende luchthavenondernemingen ter wereld te zijn. Zie http://www.schiphol.nl


Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl