Gemeente Leeuwarden

Brandweer Brandweer

Open dag Brandweer

Bron: Gemeente Leeuwarden (25-06-2007)

Een met rook gevuld balkon; de aanhoudingseenheid die een slachtoffer van het balkon redde die vervolgens per brancard werd afgevoerd, was de start van de openingsact van de open dag op 23 juni van de brandweer. Een toneel van verschillende gebeurtenissen onder begeleiding van een eigen gemaakt lied maakte het geheel tot een spetterende opening.

Nog geen 5 minuten na de opening werden het publiek overvallen door een hevige regenbui. Het bleef gelukkig bij die ene bui, waarna het meteen een drukte van belang werd. Voor de hoogwerker van ruim 27 meter hoog stond een hele rij wachtende die de stad wel eens op hoogte wilden bekijken. Maar ook de duikbak waar het duikteam van de brandweer hun kunsten onder water vertoonde; het rookhol waar je liep in zo'n dichte mist van rook zodat je geen hand voor ogen kon zien; de honden van de reddingsgroep die met de hoogwerker de lucht in gingen; de politie die ging afdalen van de slangentoren; de vlam in de pan; de ballonnenkunstenaar; een kunstwerk voor de kazerne maken; kleurplaten; het waterspel; een klimwand; een lasergame: het kon niet op. Maar de gewone rode brandweerauto blijft toch altijd favoriet. Veel bezoekers gluurden door de luiken van de uitrukhal waar de brandweerauto's schoongepoetst staan te wachten op een uitruk.

Wat niet in het draaiboek stond maar echt gebeurde was dat de brandweer moest uitrukken voor een brandmelding. Met luide sirenes snelden de brandweermannen/vrouwen naar de auto. Open dag of geen open dag: brandbestrijding en hulpverlening blijft voor de brandweer eerste prioriteit. Het was een dag waar ongeveer 3000 mensen van hebben genoten. Door de enthousiaste hulp van studenten van de Piter Jelles en het Friesland College en de vele hulpverlenende organisaties kunnen we terug zien op een geslaagde dag.