Ministerie van Defensie

25-06-2007 18:00

DEFENSIE HERVAT SCHIETOEFENINGEN

Schietoefening - Foto: Defensiearchief

Vanaf deze week vinden er op Curaçao en Aruba weer beperkt schietoefeningen plaats. Defensie sloot alle schietoefeningen in het Caraïbisch Gebied, nadat eind januari bij een schietoefening van de marine een lokale vissersboot werd geraakt.

Om de operationele inzetbaarheid van de eenheden op peil te houden, besloot Defensie na onderzoek en veiligheidsmaatregelen om weer in beperkte mate te oefenen. Deze week schieten mariniers en marechausseemedewerkers met klein kaliber wapens. Niet alleen om de schietvaardigheid op peil te houden, maar ook om de optische vizieren van de wapens juist te stellen. Met zwaarder kaliber wordt nog niet geschoten.

Een onderzoek van de Koninklijke Marechaussee naar aanleiding van het incident op 30 januari is inmiddels afgerond en aangeboden aan het Openbaar Ministerie. De uitkomst is nog niet vrijgegeven.

Wel leidden aanbevelingen van de marechaussee voor een veiligere omgeving tot enkele aanpassingen. Zo komen er aanvullende veiligheidssignaleringen rondom schietterreinen, zoals extra rode vlaggen, rode lampen bij nacht, waarschuwingsborden en terreinafzettingen. Ook treft de organisatie extra veiligheidsmaatregelen op het gebied van interne bedrijfsvoering en bij de observatieposten. De planningen van schietoefeningen worden in de lokale dagbladen gepubliceerd. In overleg met de vissers kijkt de marine hoe zij verder geïnformeerd kunnen worden over de planningen.

Gerelateerde links:
Vissersboot op Curaçao geraakt door kogels mariniers