Blinden en slechtzienden gaan terreinrijden in de Beekse Bergen


HILVARENBEEK, 20070621 -- Maandag 25 juni 2007 vindt op het terrein van Discovery Valley in de Beekse Bergen te Hilvarenbeek de "Camel Trophy Offroad-Experience" plaats. Een door stichting "I-Experience" georganiseerde moddermiddag waarbij slechtzienden en blinden de kans krijgen zelf achter het stuur van een stoere terreinwagen te kruipen.

"Slechtzienden en blinden die zelf achter het stuur van een terreinwagen kruipen.... Het zal geen alledaags middagje worden daar in de Beekse Bergen," grijnst initiatiefnemer van de stichting en het evenement, Desiree Geysen.

"Maar waarom zouden visueel gehandicapten zo'n avontuur aan zich voorbij laten gaan? We hebben van tevoren flink overleg gehad met Bettonville, die het evenement mede helpt uit te voeren. Zij organiseren al jaren attracties op gebied van outdoor-survivalsport, en met zowel hun als onze ervaring gaat het zeker helemaal lukken."

Karten voor blinden?

Het is niet het eerste ongewone evenement dat Desiree Geysen en haar stichting organiseren. De jonge stichting, die begin 2003 is opgezet door mensen met zelf ook een visuele handicap, heeft in haar korte bestaan al meer blikverruimende staaltjes voor deze doelgroep op haar naam gezet, zoals zélf karten, auditief ballonvaren, zélf slippen en vrachtwagen rijden.

Het zijn unieke ervaringen die normaal gesproken niet of met veel pijn en moeite te realiseren zijn voor blinden of zeer slechtzienden. De stichting brengt daar inmiddels verandering in. Desiree en haar team van vrijwilligers vinden dat nodig, en niet alleen vanwege het avontuur, dat net zo goed lokt bij mensen met een visuele handicap. Dergelijke ervaringen laten hen anders naar de wereld kijken dan voorheen.

Desiree vertelt: "Ik ben zelf zo goed als blind, en vroeg me altijd af hoe groot de draaicirkel van een vrachtwagen was, en wat je allemaal tegenkomt als zelf rijdende automobilist. Door middel van degelijke Experience-middagen krijg je hiervan toch een beter beeld. En daar kun je als mede-verkeersdeelnemer alleen maar voordeel bij hebben."

De stichting zoekt voor haar evenementen steeds bedrijven die bereid zijn om creatief mee te denken, en zowel voor de doelgroep als bij de door hen geboden evenementen, de grenzen te verleggen.

Geysen: "Het is nu eenmaal heel iets anders om met een blinde of slechtziende te gaan terreinrijden dan met iemand die de situatie wél goed overziet. Er is zo veel meer mogelijk met al die resterende zintuigen dan tot nu toe werd gedacht. Ons concept is uniek in Europa. En ik wil er de ogen van de wereld mee openen..."