Ingezonden persbericht


Omniversum, Holcim en Zwitserland Toerisme presenteren:

The Alps
De beklimming van de Eiger Noordwand in Zwitserland

The Alps is de nieuwste grootbeeldfilm van regisseur Greg MacGillivray, die ook garant stond voor het succes van de films Everest, Dolphins en Mystery of the Nile.

In The Alps komen de schitterende Alpen van Zwitserland op indrukwekkende wijze in beeld. Van de Jungfrau tot de Matterhorn, van Ticino tot Zermatt. Samengevat bestaat de film uit prachtige locaties, spectaculaire beelden, een groot avontuur en een emotioneel verhaal.

De Alpen, een bergketen in Europa met een oppervlakte van 200.000 km2, strekt zich uit over Frankrijk, Zwitserland, Italië, Duitsland, Oostenrijk en Slovenië. Zwitserland is voor meer dan de helft Alpengebied. Het hoogste punt in de Alpen is de Mont Blanc: 4810 meter hoog en gelegen op de grens tussen Frankrijk en Italië. Vele rivieren ontstaan in de Alpen, zoals de Rhône, de Rijn en de Po. Ook de Donau wordt deels gevoed door Alpenrivieren. In de Alpen zijn ook veel grote meren zoals het Meer van Genève, de Bodensee, Lago Maggiore en het Gardameer. De Alpen zijn een bron voor leven en energie.

The Alps vertelt het ware verhaal van bergklimmer John Harlin III. Als kind groeide hij op in het plaatsje Leysin, in de Zwitserse Alpen. Zijn vader, een fervent bergklimmer, richtte daar de International School for Mountaineering op. Zijn vader overleed in 1966 tijdens de beklimming van een nieuwe route op de Eiger Noordwand, een beruchte bergwand vlakbij de Jungfrau. Na zijn overlijden ging het gezin Harlin terug naar Amerika, maar het avontuur bleef John lokken. Als klimmer, skiër, avonturier, maar ook als schrijver en redacteur, bleef hij actief in de bergen. Veertig jaar na het overlijden van zijn vader wil John Harlin hem eren door ook de Eiger Noordwand te beklimmen. Het is een moeilijke beslissing, maar hij is vastbesloten zijn hart te volgen.

Samen met gerenommeerde klimmers Robert en Daniela Jasper, vertrekt het gezin Harlin - John is getrouwd met Adele en heeft een dochtertje genaamd Siena - naar de voet van de Eiger. De beklimming zal drie dagen duren en vanuit het dal kunnen Adele en Siena de verrichtingen via een telescoop volgen. Het IMAX-camerateam haalt halsbrekende toeren uit om de beklimming op ongelooflijke wijze in beeld te brengen. De omstandigheden zijn zeer extreem: kou, sneeuw en steile wanden. Zowel fysiek als logistiek is dit een zeer gecompliceerde klim om te filmen en is alleen mogelijk door de inzet van de 2268 gram wegende speciale camera die ook de top van Mount Everest heeft bereikt. De beklimming van de 3970 meter hoge Eiger Noordwand wordt in Europa als de moeilijkste klim beschouwd. Eenmaal op de top zijn de panoramische uitzichten fenomenaal. De schoonheid van de Alpen komt perfect in beeld door de IMAX-camera.

Naast de beklimming is er ook aandacht voor de ecologische kant van de Alpen. Hoe werden de Alpen gevormd en hoe leveren zij energie en water aan heel veel mensen in Europa? Professor Bruno Messerli en Christine Pielmeier laten de diverse en unieke aspecten van de Alpen zien. Christine is een wetenschapster gespecialiseerd in sneeuw en lawines. Haar werk bestaat uit het beschermen van bergdorpjes tegen massieve sneeuwverschuivingen. Door zeer geavanceerde technologie is het nu mogelijk dat meer dan 20 miljoen mensen in de Alpengebied kunnen leven.

Uiteraard is er ook speciale aandacht voor de Matterhorn. De Matterhorn is met zijn herkenbare karakteristieke contouren de beroemdste berg in Europa. De eerste beklimming van de Matterhorn, 4478 meter hoog, door de Brit Edward Whymper wordt in de film gereconstrueerd. In het jaar 1865 had men nog niet de beschikking over het high-tech materiaal dat tegenwoordig gebruikt wordt. De scènes die gefilmd zijn, zijn werkelijk onder perfecte omstandigheden gemaakt. Mooier ligt de Matterhorn er eigenlijk nooit bij.

The Alpes is geproduceerd door MacGillivray Freeman Films en wordt gepresenteerd in samenwerking met Holcim, Zwitserland Toerisme en Four Eyes 4iS. Producer: Greg MacGillivray, regisseur/editor: Stephen Judson, executive producer: Alexander Biner, schrijver: Stephen Venables, Camera: Greg MacGillivray, Brad Ohlund, Michael Brown en Ron Goodman.

The Alpes zal vanaf 25 juni 2007 in Omniversum te zien zijn. www.omniversum.nl