Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Cognos® maakt resultaten eerste kwartaal bekend

54 procent winstgroei

Nieuwegein, 25 juni 2007 - Cognos (NASDAQ: COGN; TSX:CSN - alle cijfers in $US en volgens U.S. GAAP tenzij anders vermeld), wereldwijd marktleider in oplossingen voor Business Intelligence (BI) en Performance Management, maakt de financiële resultaten bekend over het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2008, dat eindigde op 31 mei 2007.

De omzet over het eerste kwartaal was $236,7 miljoen, vergeleken met $217,0 miljoen in hetzelfde kwartaal van het vorige fiscale jaar. Dit is een toename van 9 procent. De licentie-inkomsten waren $75,7 miljoen, ten opzichte van $73,7 miljoen een jaar geleden.

Het bedrijfsresultaat over het kwartaal op basis van U.S. GAAP bedroeg $22,4 miljoen, in vergelijking met $14,5 miljoen in dezelfde periode van het vorige fiscale jaar. Dit komt neer op een stijging van 54 procent. Het bedrijfsresultaat over het kwartaal op non-GAAP basis (exclusief de overdracht van uit fusieactiviteiten afkomstige immateriële activa en op aandelen gebaseerde uitgaven voor compensatievergoedingen) bedroeg $29,2 miljoen, in vergelijking met $19,8 miljoen in dezelfde periode van het vorige fiscale jaar. Dit is een stijging van 48 procent. De winst per aandeel over het kwartaal op basis van U.S. GAAP was $0,25, vergeleken met $0,16 in dezelfde periode van het vorige fiscale jaar. De winst per aandeel over het kwartaal op non-GAAP basis (exclusief de overdracht van uit fusieactiviteiten afkomstige immateriële activa en op aandelen gebaseerde uitgaven voor compensatievergoedingen) was $0,32, in vergelijking met $0,22 in het eerste kwartaal van het vorige fiscale jaar.

De non-GAAP resultaten over het eerste kwartaal verschillen van de resultaten volgens US GAAP doordat deze exclusief $1,8 miljoen voor de overdracht van uit fusieactiviteiten afkomstige immateriële activa en $7,5 miljoen op aandelen gebaseerde uitgaven voor compensatievergoedingen zijn - voor belasting. Vergeleken met de GAAP-resultaten betekent dit samen een stijging van $0,07 per aandeel, na belasting.

"Ik ben blij met de prestaties dit kwartaal. We gaan ons tweede kwartaal en de rest van het jaar in met een sterk productaanbod en gezonde marktkansen", zegt Rob Ashe, President en Chief Executive Officer van Cognos. "Het bedrijfsresultaat is met meer dan vijftig procent gestegen, ondanks de sterke Canadese dollar. In dit voor ons altijd moeilijke kwartaal doen Cognos 8 BI en onze financiële applicaties het heel goed."

"De klanten en partners zijn erg betrokken bij Cognos. Dat blijkt wel uit het recordaantal deelnemers aan onze recente gebruikersbijeenkomst Cognos Forum. Ons toonaangevende productportfolio blijft zich uitbreiden. Innovaties zijn bijvoorbeeld Cognos 8 BI versie 8,2, Cognos Now!, Cognos 8 Go! Mobile en Cognos 8 Controller versie 8.2. Aan het einde van het kwartaal hadden we 390 verkopers in dienst, daarmee is onze verkoopstaf nog nooit zo groot geweest. Met onze stevige bedrijfsbasis, leidende producten en toenemende verkoopcapaciteit heb ik alle vertrouwen in onze kansen voor de rest van het fiscale jaar 2008", aldus Ashe.

De balans van Cognos blijft sterk. De operationele kasstroom over het eerste kwartaal bedroeg $29,9 miljoen. Het bedrijf sloot het kwartaal af met $654,00 miljoen aan liquide middelen en kortetermijninvesteringen. Het aantal DSO's (days sales outstanding) van debiteuren over het kwartaal was 63 dagen, vergeleken met 58 dagen in dezelfde periode van vorig jaar.

Vooruitzichten

De bedrijfsvooruitzichten voor het tweede kwartaal en het volledige fiscale jaar 2008 gaan uit van een ongewijzigde economische situatie, een US GAAP-belastingtarief van 22 procent, een Canadese dollar van US $0,94 en een Euro van US $1,33 over de rest van het jaar.

De vooruitzichten van het management voor het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2008, dat eindigt op 31 augustus 2007:


· De omzet zal naar verwachting tussen de $245 miljoen en $255 miljoen bedragen.
· De op US GAAP gebaseerde winst per aandeel zal naar verwachting tussen de $0,25 en $0,30 liggen.
· De non GAAP-gebaseerde winst per aandeel zal naar verwachting tussen de $0,34 en $0,39 liggen.

De verwachte non-GAAP winst per aandeel voor het kwartaal dat eindigt op 31 augustus 2007 is exclusief ongeveer $1,8 miljoen voor de overdracht van uit fusieactiviteiten afkomstige immateriële activa en circa $9,0 miljoen voor op aandelen gebaseerde uitgaven voor compensatievergoedingen - voor belasting. Dit is samen een toename van ongeveer $0,09 per aandeel - na belasting.

De vooruitzichten van het management voor het hele fiscale jaar 2008, dat eindigt op 29 februari 2008:


· De omzet zal naar verwachting tussen de $1,065 miljard en $1,085 miljard bedragen.
· De op US GAAP gebaseerde winst per aandeel zal naar verwachting tussen de $1,66 en $1,73 liggen.
· De non GAAP-gebaseerde winst per aandeel zal naar verwachting tussen de $1,98 en $2,05 liggen.

De verwachte non-GAAP winst per aandeel voor het hele fiscale jaar 2008, dat eindigt op 29 februari 2008 is exclusief ongeveer $6,8 miljoen voor de overdracht van uit fusieactiviteiten afkomstige immateriële activa en circa $31,5 miljoen voor op aandelen gebaseerde uitgaven voor compensatievergoedingen - voor belasting. Dit is samen een toename van ongeveer $0,32 per aandeel - na belasting.

Het volledige Engelstalige persbericht, inclusief het 'Safe Harbor Statement', en verdere uitleg van SFAS 123R treft u aan op de corporate website: http://www.cognos.com/news/releases/2007/0621.html.

Over Cognos
Cognos, wereldwijd marktleider in oplossingen voor Business Intelligence en Performance Management, levert toonaangevende software en diensten voor Enterprise Planning en BI die organisaties helpen hun financiële en operationele prestaties te plannen, te begrijpen en te beheren.

Cognos biedt klanten een compleet Performance System door technologie, analyseapplicaties, best practices en een omvangrijk netwerk van partners bij elkaar te brengen. Dit Performance System is een open en makkelijk aanpasbare oplossing die de ERP-, packaged applications- en database-investeringen van een organisatie beter doen renderen. Het geeft klanten de mogelijkheid vragen te beantwoorden (Hoe doen we het? Liggen we op koers? Wat moeten we eraan doen?) en stelt hen in staat hun huidige prestaties te begrijpen en te volgen en toekomstige businessstrategieën te plannen.

Cognos bedient meer dan 23.000 klanten in ruim 135 landen. De organisaties uit de top-100 die klant bij Cognos zijn, presteren constant beter dan de marktindex. Cognos' oplossingen en diensten voor Performance Management zijn tevens verkrijgbaar via meer dan 3.000 partners en resellers over de hele wereld. Voor meer informatie: www.cognos.nl.Ingezonden persbericht