Vereniging van Effectenbezitters


Effect 13: Hoger Akzo-bod op ICI onverstandig

In Effect 13 komen de volgende onderwerpen aan bod:

Akzo, doe het niet!
Akzo Nobel is op het overnamepad en het is maar zeer de vraag of dat in het belang is van de aandeelhouders. Tot nu toe werden er leuke kralen geregen, maar in het weekend van 16 juni deden de Arnhemmers een indicatief bod van 600 pence per aandeel op het Britse Imperial Chemical Industries (ICI). Een biedingstrijd behoort tot de mogelijkheden, want ook BASF is in de race en Akzo lijkt bereid het bod te verhogen. Een oproep aan Akzo om geen waardevernietigende biedingstrijd aan te gaan.

Beleggers Landis op grove wijze misleid
Uit de rapportage van curatoren, die na veel druk van VEB-zijde is gepubliceerd, blijkt de ontluisterende gang van zaken bij het voormalige beursfonds Landis. In de periode na de beursgang (voorjaar 1998) heeft Landis beleggers systematisch misleid. Landis haalde in die periode ongeveer 440 miljoen euro op via de kapitaalmarkt, grotendeels via aandelenemissies. Landis blijkt de cijfers te hebben opgepoetst en op tal van fronten wordt geconstateerd dat in strijd is gehandeld met de jaarverslaggevingregels.

Verder in Effect:

* Van beursgang tot afgang: column van Peter Paul de Vries over de motieven achter recente beursintroducties
* Corporate Express van miskoop tot prooi: een fundamentele analyse van Corporate Express, dat door hedgefonds Centaurus onder druk wordt gezet
* Uni-Invest: afgekloven, riskant én duur: een analyse van de afgeblazen herintroductie van het vastgoedfonds Uni-Invest. Het is maar goed dat het niet doorging: de beste panden zijn verkocht en het restant is zeer scherp gefinancierd.
* Zoek de dialoog: column van Evert Waterlander over duurzaam beleggen.
* De favorieten van SNS: overzicht van beste aandelen voor de tweede helft van 2007 volgens SNS Securities, de beleggingsdenktank van SNS Reaal.
* Digitaal worstelen: sectoranalyse door Jacques Potuijt van de Europese telecomsector, met vooral aandacht voor KPN, British Telecom en Deutsche Telekom.
* Goed nieuws voor oliesector: technische analyse van de olieprijs en olieaandelen door Royce Tostrams.
* Driepoot op Reed Elsevier: optiestrategie met Kees van Lieshout.
* Defensief alternatief: een kritische blik op de ING Liric BRIC III.
* Duitse zomer: column van Corné van Zeijl over de opleving van de Duitse economie en de kansen die deze opleving biedt voor Nederlandse bedrijven.
* Japan zoekt versnelling: de visie van Freddy van Mulligen op de Japanfondsen, waar er heel wat van blijken te bestaan. Conclusie: de waardering van Japanse aandelen is volgens hem aantrekkelijk.
* Nalaten aan de kleinkinderen: bespaar op de successierechten door een deel van het het vermogen direct aan de kleinkinderen na te laten.
* Arcelor Mittal: echte fusie vertraagd: verslag van de aandeelhoudersvergadering van staalconcern Arcelor Mittal op 12 juni. Het bedrijf verwacht een stijging van het brutobedrijfsresultaat in 2007, maar heeft wel te maken met juridische complicaties in het fusieproces.

De volledige artikelen kunt u lezen in Effect nummer 13. Voor de pers zijn de artikelen op aanvraag beschikbaar via het secretariaat van de VEB (070-3130000)

Vereniging van Effectenbezitters