VVD


25-6-2007

CHAOS TROEF BIJ PARTICIPATIETOP

"Ik kan me niet herinneren dat er ooit een top zo slecht is voorbereid als deze". Dat zei Mark Rutte maandagavond bij een politiek café in Ede.

Volgens Rutte maakt dit kabinet er een potje van. "Het duurde maanden voordat er een datum geprikt werd voor de participatietop, vervolgens eindeloos gesteggel over de agenda en ondertussen weet niemand wat de inzet van het kabinet is. De geruchten buitelen over elkaar heen, terwijl minister Donner weigert ook maar iets te zeggen. Ach, laat ik niet te pessimistisch zijn: misschien is deze slechte generale een voorbode van een goede finale."

Rutte vindt dat tijdens de participatietop zeker afspraken moeten worden gemaakt over het ontslagrecht. "Het is natuurlijk niet het enige belangrijke onderwerp, maar een akkoord zonder ontslagrecht is per definitie een flop. De huidige -starre- ontslagregels zijn voor ondernemers vaak een reden om geen, of niet méér, mensen in dienst te nemen. Versoepeling van het ontslagrecht zorgt er juist voor dat veel mensen die nu nog aan de kant staan, waaronder veel vrouwen; allochtonen en ouderen, sneller een baan kunnen vinden. Het niet aandurven van versoepeling van het ontslagrecht zou een regelrechte capitulatie voor de vakbonden zijn. Het is nu of nooit."

Bij het meest recente voorstel van de gesprekspartners om -naast versoepeling van het ontslagrecht- 200.000 mensen aan een baan te helpen, zet Rutte de nodige vraagtekens. "Zijn dit echte banen of kunstbanen? Het heeft er alle schijn van dat het om Aboutaleb-banen gaat. De banen moeten voor de helft gesubsidieerd worden door de overheid. Dat betekent dat de belastingbetaler een groot deel van de kosten van dit banenplan gaat opbrengen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Daarnaast moet de ambitie omhoog. We hebben in ons land per jaar 1,1 miljoen vacatures terwijl er nog honderdduizenden mensen thuis zitten die wel kunnen werken. Dan mogen we de lat best hoger leggen."

Waakhond Van Geel slaapt
De VVD-fractievoorzitter deed in Ede een `wake-up call' richting zijn CDA-collega Pieter van Geel. Van Geel kondigde eerder aan minister van Financiën, Wouter Bos, als een waakhond te volgen als het gaat om het spenderen van overheidsgeld. "Er gaat hier iets helemaal fout. Het kabinet heeft inmiddels drie gele kaarten gekregen vanwege het Sinterklaas-gedrag van Bos en wat doet de waakhond? Helemaal niets, die slaapt. Meneer Van Geel, word wakker! Voor je het weet is de schatkist leeg en moeten de belastingen nog meer omhoog."

Rutte doelde op de waarschuwing die het Internationaal Monetair Fonds dit weekend afgaf. Het IMF vindt dat Nederland de overheidsuitgaven moet beperken en het begrotingstekort moet verminderen, juist nu het economisch goed gaat in Nederland. In de afgelopen maanden hadden zowel de Europese Commissie als de OESO dezelfde kritiek op het financiële beleid van dit kabinet. Rutte vraagt zich af hoeveel rapporten van gezaghebbende internationale instituten nog nodig zijn om Van Geel en Bos in actie te laten komen. "Bos luiert in de zon met waakhond Van Geel gezellig naast zich in de mand, terwijl het gat in het dak alleen maar groter wordt."

Maandag 25 juni 2007