NIOD

12.6.2007
Shulamit Volkov spreekt maandag 25 juni 2007 in het Bungehuis, Amsterdam.

In het kader van 'Eigentijdse historici in debat' spreekt Shulamit Volkov (Universiteit Tel Aviv) over Germans, Jews, and Anti-Semites. Trials in Emancipation op maandag 25 juni 2007, 16.00 uur in het Bungehuis, zaal 004, Spuistraat 210, Amsterdam. Allen welkom.

Shulamit Volkov (Universiteit Tel Aviv) spreekt in het kader van

'Eigentijdse historici in debat' over

Germans, Jews, and Anti-Semites. Trials in Emancipation.

Maandag 25 juni 2007, 16.00 uur in het Bungehuis, zaal 004, Spuistraat 210, Amsterdam.

Waarom was het voor de Duitse joden zo moeilijk in te zien dat de nationaal-socialisten het meenden met hun antisemitische ideologie? En waarom was het zo moeilijk te begrijpen dat de nazi's daar werk van maakten toen ze eenmaal de macht hadden gegrepen? Shulamit Volkov zoekt het antwoord op deze vragen in de structuur van het antisemitisme, dat als 'culturele code' een stempel drukte op grote delen van de Duitse maatschappij. Ook vindt zij verklaringen voor de tegenstrijdige situatie van de joden binnen het proces van maatschappelijke modernisering, dat voor de joden een tijd inluidde van zowel afkeer als nieuwe uitvinding van tradities, van assimilatie en een toenemende afstand van de niet-joden, van deelname aan de maatschappij die zij mede vormgegeven hadden en hun uitsluiting daarvan.

Shulamit Volkov heeft zich jarenlang bezig gehouden met de Duits-Joodse geschiedenis en met de geschiedenis van het antisemitisme in het bijzonder. Met haar analyse van het antisemitisme als 'culturele code' heeft zij een belangrijk en duurzaam stempel gedrukt op het historisch onderzoek naar dit verschijnsel. In haar nieuwe boek 'Germans, Jews, and Antisemites. Trials in Emancipation' geeft ze een overzicht van haar onderzoek en formuleert ze een scherpe interpretatie, die zij verbindt met haar persoonlijke ervaringen, de gevolgen ervan voor zichzelf en voor talrijke andere joden.

Shulamit Volkov werd in 1942 geboren in Tel Aviv. Haar vader emigreerde in 1933 vanuit Duitsland naar Palestina. Ze is hoogleraar moderne Europese geschiedenis aan de Universiteit Tel Aviv. Tot haar talrijke publicaties behoren "The Origins of Popular Antimodernism in Germany: The Urban Master Artisans, 1873-1896" (1978), "Die Juden in Deutschland 1870-1918" (2000), "Antisemitismus als kultureller Code" (2000) und "Das jüdische Projekt der Moderne" (2001).

Voertaal is Engels