Technische Universiteit Delft

Telecom
door M&C

Promotie van dhr. R.A. Cawley: "The New EU Approach to Competition Regulation in the Network Infrastructure Industries"

26 juni 2007 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer R.A. Cawley | Master of Arts, Canada
promotors | Prof.dr. W.H. Melody (TBM/ Denmark) en prof.dr. J.P.M. Groenewegen (TBM)
toeg.prom | Dr. A.F. Correljé (UHD-TBM)

The New EU Approach to Competition Regulation in the Network Infrastructure Industries
De promovendus onderzoekt de gevolgen van de koppeling tussen sectorspecifieke regulering en mededingingsrecht, een onderdeel van de nieuwe EU-aanpak van economische regulering van de elektronische communicatiesector.

In 2003 heeft de Europese Unie het regelgevingkader voor telecommunicatie ingrijpend veranderd. Dit ging verder dan een noodzakelijke aanpassing aan de technologische veranderingen: er werd een koppeling gemaakt tussen regulering van marktmacht en mededingingsrecht. Een van de drijfveren achter deze koppeling was het creëren van de mogelijkheid om de regulering terug te draaien als er werkelijke concurrentie zou ontstaan. Een tweede reden was de verbetering van de samenhang en coördinatie van de regelgeving in de hele EU.

De nieuwe aanpak van het koppelen van sectorregulering aan mededingingsrecht brengt ingrijpende institutionele, economische en juridische veranderingen met zich mee, en dit proefschrift behandelt twee onderzoeksvragen.

Ten eerste of, alles afgewogen, het koppelen van sectorregulering aan mededingingsrecht specifieke reguleringsdoelen bevordert of belemmert. Zijn bijvoorbeeld de methodologie en procedures van het mededingingsrecht gunstig of juist hinderlijk voor de marktstructuur en de economische efficiency?

Ten tweede de vraag of het koppelen van sectorregulering aan mededingingsrecht een goede manier is om te zorgen voor coördinatie en samenhang van de regelgeving in alle EU-lidstaten. Maakt de koppeling met het mededingingsrecht het bijvoorbeeld makkelijker om door middel van regulering greep te krijgen op de synergie en spillover-effecten tussen de nationale markten?
In dit onderzoek wordt de daadwerkelijke of verwachtte economische impact van de regelgeving (voor en na de herziening) geanalyseerd tegen de achtergrond van een beschrijvend dynamisch-economisch kader, terwijl tegelijkertijd rekening wordt gehouden met het relatief statische karakter van de analytische methoden die gebruikt worden door de regelgevinginstanties.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 06 juni 2007