Technische Universiteit Delft

Neutronenvangst
door M&C

Promotie van dhr. V.A. Nievaart: "Spectral Tailoring for Boron Neutron Capture Therapy"

26 juni 2007 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer ir. V.A. Nievaart | natuurkundig ingenieur, Nederland promotors | Prof.dr.ir. H. van Dam (em.hgl. 2004 TNW) en prof.dr.ir. T.H.J.J. van der Hagen (TNW)
toeg.prom | Dr. J.L. Kloosterman (UHD-TNW)

Spectral Tailoring for Boron Neutron Capture Therapy Op een aantal plaatsen in de wereld, waaronder Petten en Delft in Nederland, wordt onderzoek gedaan naar de bestrijding van sommige vormen van kanker met Borium Neutronenvangst Therapie. In het Engels Boron Neutron Capture Therapy geheten. Het principe is heel eenvoudig: men brengt borium door middel van een speciaal stofje alleen in de kankercellen en bestraalt de patiënt vervolgens met neutronen. In het bijzonder langzame neutronen die botsen met het borium hebben een grote kans om een hoog energetische reactie te induceren die alleen de kern van de cel kapotmaakt. Het onderzoek gedaan door de TU Delft i.s.m. het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie in Petten is gericht op het vinden van de juiste snelheid van de neutronen komend van de bron zodat ze voldoende zijn afgeremd in de patiënt en langzaam bewegen in de buurt van de tumoren. Een mathematisch algoritme is toegepast om het neutronentransport terug te rekenen van de tumor naar de bron. Bij de bron kan dan de optimale snelheid worden afgelezen. Deze methode levert een aanzienlijke tijdsbesparing op wanneer een behandelplan wordt doorgerekend voor bijvoorbeeld een patiënt met melanoom metastases uitgezaaid in de hersenen.

Daarnaast zijn met een wiskundige optimalisatieprocedure de juiste bronneutronensnelheden gecombineerd opdat overal in een lever, vol met uitzaaiingen en bestraald buiten het lichaam, hetzelfde aantal langzame neutronen aanwezig zijn. Tot slot is onderzocht wat de te kiezen optimale snelheid van de bronneutronen moet zijn rekening houdend met de gevoeligheden van de verschillende weefsels tijdens een bestraling. Het resultaat van het onderzoek is het besef dat de efficiency van BNCT verder kan worden verhoogd door naast de neutronen die nu gebruikt worden ook neutronen beschikbaar te hebben die 200 keer langzamer gaan.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 06 juni 2007