Technische Universiteit Eindhoven

13-06-2007: Super TU/esday op TU Eindhoven

De rol van elektrotechniek in een duurzame samenleving

Dinsdag 26 juni wordt aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) een symposium gehouden over de rol van elektrotechniek in een duurzame samenleving. De bijeenkomst wordt gehouden in het auditorium van de TU/e (van 9.30 tot 17.00 uur) en is gratis toegankelijk. Sprekers zijn afkomstig uit wetenschap, elektriciteitssector, milieu en industrie. Er is volop ruimte voor discussie en de dagvoorzitter is Bas Haring, hoogleraar publiek begrip van wetenschap aan de Universiteit Leiden.

De bijeenkomst is de tweede Super TU/esday in 2007 aan de TU Eindhoven. Super TU/esdays worden georganiseerd om onderzoek te presenteren voor een breed publiek. De organisatie berust bij de faculteit Elektrotechniek die de dag houdt ter gelegenheid van het tiende lustrum van de faculteit.

Energiedrager voor de toekomst

Elektriciteit is tot op heden de dominante energiedrager en de vraag is of dat zij dit in de toekomst ook zal blijven. Wat zijn de perspectieven van de waterstofeconomie? In de middagsessie wordt gedebatteerd over de waarde van waterstof versus elektriciteit als energiedrager. Het debat wordt ingeleid door twee sprekers: prof.dr. Gert Jan Kramer en prof.dr.ir. Jan Blom. Gert Jan Kramer, TU/e-hoogleraar en Shell-medewerker spreekt over Waterstof als energiedrager in een duurzame samenleving. TU/e-hoogleraar Jan Blom behandelt Elektriciteit als energiedrager van de toekomst.

Programma
Het programma voor het symposium op dinsdag 26 juni ziet er als volgt uit.
09:30 Ontvangst in auditorium TU/e

10:00 Opening door dagvoorzitter prof.dr. Bas Haring, hoogleraar publiek begrip van wetenschap, Universiteit Leiden 10:15 Ir. Pier Nabuurs (KEMA), voorzitter European Technology Platform Smart Grids, over transitie van centraal-gestuurde net naar decentraal internetachtig elektriciteitsnet
10:45 Prof.dr. René Janssen, TU/e-hoogleraar organische chemie, over de ontwikkeling van zonnecellen

11:15 Pauze
11:30 Prof.dr. Lucas Reijnders, hoogleraar milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam en beleidsmedewerker Stichting Natuur en Milieu, over milieuvriendelijke energieopwekking in een duurzame samenleving
12:00 Jan Kamminga, voorzitter van de Vereniging FME-CWM, over verbetering rendement energieopwekking
12:30 Lunch en Postertentoonstelling over het onderzoek van de faculteit Elektrotechniek

14:00 Prof.dr. Gert Jan Kramer, deeltijdhoogleraar TU/e en Shell, over waterstof als energiedrager in een
duurzame samenleving
14:30 Prof.dr.ir. Jan H. Blom, TU/e-hoogleraar, over elektriciteit als energiedrager van de toekomst
15:00 Pauze
15:30 Debat over de rol van waterstof en elektriciteit als energiedragers van de toekomst
16:15 Uitreiking van de Ontwerp de Groene Campus-prijs 16:30 Groene receptie

Aanmelden
Het symposium is gratis toegankelijk; belangstellenden worden wel verzocht om zich aan te melden via de site:
www.ele.tue.nl/supertuesday