Bartiméus


Educatieve software nu ook voor blinde en slechtziende leerlingen.

| 21 juni 2007

Op dinsdag 26 juni 2007 overhandigt OWG, uitgever van educatieve software, elf toegankelijke educatieve software programmas aan de scholen van Bartiméus, Sensis en Visio. Deze computerprogrammas maken het voor het eerst mogelijk dat ook blinde en slechtziende leerlingen in de klas of thuis geheel zelfstandig kunnen oefenen met taal, rekenen en typen. De overhandiging vindt plaats bij Bartiméus in Zeist.

In het onderwijs wordt veel gebruik gemaakt van educatieve software. Met deze programmas kunnen kinderen op school en thuis zelfstandig oefenen. De huidige oefenprogrammas waren tot nu toe niet (volledig) toegankelijk voor kinderen met een beperking. Op verzoek van Bartiméus, Sensis en Visio heeft OWG heeft in 2003 besloten hun bestaande programmas opnieuw te ontwerpen.

Bij de ontwikkeling van deze programmas is gekozen voor het ontwerpprincipe Design4All. Dit concept gaat er vanuit dat software die voor iedereen bedoeld is, ook voor iedereen bruikbaar en gebruiksvriendelijk moet zijn. In een schoolklas betekent dat, dat alle leerlingen met dezelfde software moeten kunnen werken, ook leerlingen met dyslexie, een visuele of andere beperking. Dat kan met deze nieuwe programmas, doordat per leerling andere computer instellingen mogelijk zijn.

De programmas zijn het resultaat van een samenwerking tussen Bartiméus, Sensis, Visio en OWG. De drie organisaties voor blinde en slechtziende mensen hebben de specificieke eisen voor de aangepaste software geformuleerd. OWG heeft de bouw van de programmas voor zijn rekening genomen. Het project is financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.