Gemeente Vlist


---

SCHOK

SCHOK presenteert Schatrijk Krimpenerwaard

Op 26 juni 2007 verschijnt de publicatie Schatrijk Krimpenerwaard. Provinciaal statenlid en voorzitter van de statencommissie Groen, Water en Milieu Marian de Wild neemt in het Streekmuseum voor de Krimpenerwaard in Krimpen aan den IJssel het eerste exemplaar in ontvangst. Aansluitend gaan 65 leerlingen terug in de tijd. Tijdens een twee uur durend programma leren ze hoe kaas te maken, gaan ze wentelteefjes bakken, met trapnaaimachines aan het werk en doen een wedstrijd Wie wordt de beste boer of boerin?.

Schatrijk Krimpenerwaard bestaat uit twee delen: een fleurig geïllustreerd 48 pagina tellend boekwerkje en een audio cd. In de publicatie zijn onder andere dertien gesprekken met mensen op leeftijd opgenomen. Zij schetsen een beeld van het leven in de eerste helft van de twintigste eeuw in de Krimpenerwaard.

Schatrijk Krimpenerwaard is een uitgave van de Stichting Cultuur Historisch Overleg Krimpenerwaard, afgekort SCHOK. Dit overlegorgaan van de plaatselijke historische verenigingen en streekmusea in de Krimpenerwaard vindt het belangrijk dat de jeugd kennis maakt met het regionale culturele erfgoed.

Via dit boekwerkje en audio cd draagt de huidige opa / omageneratie hun kennis over de boerencultuur in de Krimpenerwaard over op jongeren. Vandaar dat Schatrijk Krimpenerwaard vooral bedoeld is voor tieners tot 14 jaar. Voor de bovenbouw van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs kan de publicatie een plezierige bijdrage leveren aan de lessen omgevingsgeschiedenis en erfgoededucatie. De onderliggende boodschap van deze uitgave is laten wij nu en in de toekomst zuinig zijn op het cultuurgoed in de Krimpenerwaard en doorvertellen hoe hier vroeger het leven werd geleefd.

Tik in de kaas

Onderwerpen die de revue passeren zijn bijvoorbeeld het schaatsen van de Negendorpentochten, het paling vangen, verhuizingen met paard en wagen, het kaasmaken op de boerderijen, het verzet in de Tweede Wereldoorlog, grondverkoop en alledaagse gebeurtenissen in het gezin. Delen van die gesprekken zijn bondig weergegeven. Daarnaast zijn enkele delen uit de interviews te beluisteren op de bijgevoegde audio cd. Ook het lied De Krimpenerwaard uit 1982 staat daarop. Schatrijk Krimpenerwaard is het resultaat van een bijzondere samenwerking tussen mensen, die een band met de Krimpenerwaard hebben en daar over willen verhalen. Om te voorkomen dat de bijdragen als los zand aan elkaar hangen heeft de in Gouderak geboren en getogen historica Corrie Verstoep verbindende hoofdstukken geschreven. Schatrijk Krimpenerwaard is een eenmalige uitgave en wordt financieel ondersteund door de Provincie Zuid-Holland.

Vanaf 27 juni ligt bij het gemeentekantoor, het Streek-museum voor de Krimpenerwaard in Krimpen aan den IJssel en het Poldermuseum Gemaal De Hooge Boezem achter Haastrecht een inkijkexemplaar op de balie. Schatrijk Krimpenerwaard kost 7,95.

Bestellingen kunnen gedaan worden bij:

Lyanne de Laat (coördinator)

tel. 06 - 3001 3037

schok@planet.nl


---

| |