Intermediair: Publieke sector klaagt over hoge werkdruk


26.06.2007 / 09:27 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Creative venue

Creative venue

Intermediair onderzoek Beste Werkgevers Non-Profit

Haarlem, 26 juni 2007 - Werknemers in de publieke zijn heel tevreden met de werkinhoud, maar klagen meer over een hoge werkdruk. Dit blijkt uit het Intermediair-onderzoek Beste Werkgevers Non-Profit. Eénderde vindt bijvoorbeeld het werk geestelijk zwaar: 28 procent heeft het gevoel vanwege de drukte niet goed te functioneren. De werksfeer lijkt daaronder te leiden, want het percentage dat daarover positief oordeelt daalt van 84 naar
78 procent. Het onlangs gesignaleerde gebrek aan gekwalificeerd personeel waarvan vooral kleinere overheidsorganen last hebben, doet zich gelden. Steen des aanstoots is daarnaast de geringe carrièremogelijkheden in (semi-)overheidsland. Slechts 29 procent vindt dat hij of zij voldoende mogelijkheden krijgt om hogerop te komen.

In het Intermediair-onderzoek Beste Werkgevers Non-Profit wordt gekeken naar arbeidsvoorwaarden en werktevredenheid bij overheidsinstanties en non-profitinstellingen met meer dan honderd werknemers. Waterschap De Dommel komt er als beste uit. Het is niet eens dat de salarissen bij De Dommel er enorm uitspringen. De eerste plek is vooral te danken aan andere zaken. Zo had het waterschap in 2006 geen uitstroom naar de WIA (voormalige WAO), een laag ziekteverzuim, weinig stressklachten en hebben de 375 medewerkers direct invloed op het behalen van bonussen. De top-3 in het onderzoek wordt verder gevormd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en door het ministerie van Binnenlandse Zaken. Beste gemeente is Zwolle (4), beste provincie Zeeland (5). De top-drie verschilt niet veel van die over 2006: toen eindigde het Ministerie van SZW op éen, met De Dommel op twee en op drie het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Meest tevreden: Zeeuwen
De meest tevreden werknemers in de publieke sector zijn te vinden bij de provincie Zeeland. De Zeeuwse ambtenaren scoren goed als het gaat om werkinhoud en werksfeer. Opvallend is ook dat de Zeeuwse medewerkers zeer plezierig met hun leidinggevenden omgaan. Op de stelling 'Ik kan tegen mijn leidinggevende vrij mijn mening geven over de gang van zaken' antwoordt maar liefst 84 procent 'helemaal mee eens'.


---