Gemeente Epe


Milieu en gezondheid in regio Gelre-IJssel
De samenleving heeft een groeiende belangstelling voor de relatie milieu en gezondheid. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is ongeveer 2- 5% van het gezondheidsverlies in Nederland toe te schrijven aan milieufactoren. Op basis van de Wet Collectieve preventie Volksgezondheid (WCPV) heeft de GGD een medisch milieukundige taak om vragen en klachten van burgers te behandelen, ongewenste situaties te signaleren, beleidsadvisering aan gemeenten, preventie gerichte voorlichting en adviezen bij milieu-incidenten te geven.

Vragen van burgers
Met regelmaat bellen gemeenten en bezorgde burgers GGD Gelre-IJssel voor hun vragen over het effect van milieufactoren op de gezondheid. Zij hebben vaak uiteenlopende vragen. Enkele voorbeelden zijn:
* Een bewoner met gezondheidsklachten belt. Zijn gezin heeft al ruime tijd last van irritatie van keel, neus en ogen in huis. Kan dit iets met de woning te maken hebben?
* De gemeente moet een milieuvergunning beoordelen voor een slijpinstallatie waarbij veel fijn stof en geluid wordt geproduceerd. Wat zijn de gezondheidskundige risico's? Vanaf mei 2006 worden de milieugezondheidsklachten die bij de GGD binnenkomen, bijgehouden in een elektronisch registratiesysteem. Uit deze registratie blijkt dat een groot deel van de meldingen (ruim een derde) gerelateerd is aan de ademhalingswegen. Chronische luchtwegaandoeningen blijken relatief veel voor te komen in het oosten van het het land. In de regio Gelre-IJssel heeft 8,1% van de bevolking een chronische luchtwegaandoening. Daarnaast wordt regelmatig contact opgenomen met de GGD in situaties dat er sprake is van bezorgdheid of ongerustheid, maar (nog) niet van een aandoening. De meeste meldingen die binnenkomen bij de GGD blijken afkomstig te zijn uit de gemeenten Apeldoorn en Deventer.

Een voorbeeldproject van de GGD
Vanuit het verleden is bekend dat de kwaliteit van het binnenmilieu van basisscholen over het algemeen matig tot slecht is. Daarom is er aandacht en onderzoek voor dit probleem gekomen. Een slecht binnenmilieu heeft gevolgen voor zowel de leerlingen als de leerkrachten. Zo blijkt uit onderzoek dat 25% van het ziekteverzuim onder basisschooldocenten is toe te schrijven aan binnenmilieufactoren. De praktijk wijst uit dat een gerichter ventilatiegedrag van leerkrachten al tot een aanzienlijke verbetering van de binnenmilieukwaliteit kan leiden. Daarom is GGD Gelre-IJssel in samenwerking met 21 andere GGD'en in Nederland en het ministerie van VROM, gestart met een project gericht op verbetering van het ventilatiegedrag van leerkrachten van basisscholen. Daarnaast heeft de GGD een provinciale en gemeentelijke subsidie ontvangen voor een nieuw project ter verbetering van de ventilatie op 160 basisscholen in Gelderland: "Frisse lucht op school". Dit project wordt in samenwerking met 6 andere GGD'en in Gelderland uitgevoerd.

Factsheet
Meer informatie over milieu en gezondheid en de taak van Medische Milieukunde bij GGD Gelre-IJssel is te vinden in de factsheet 'Milieu en gezondheid in de regio Gelre-IJssel' die recent is uitgebracht. De factsheet is te raadplegen onder 'Gezondheidsatlas Gelre-IJssel' op de website van de GGD: www.ggdgelre-ijssel.nl.