Gemeente Enschede

College ziet af van oprichting Stadsbedrijf

Geen Stadsbedrijf wel Aanvalsplan

Het college van Enschede heeft vandaag besloten om geen Stadsbedrijf - een nieuwe gemeentelijke dienst - op te richten. Het Stadsbedrijf zou bestaan uit een samenvoeging van een deel van Axent, medewerkers Buitensportaccomodaties en medewerkers die grotendeels werken in de openbare ruimte zoals bij rioleringen, groenonderhoud en bestrating. Het Stadsbedrijf zou tevens een leerwerkbedrijf worden voor onder andere uitkeringsgerechtigden om de doorstroom naar de reguliere arbeidsmarkt te bevorderen.

De gemeenteraad besloot op 18 december 2006 tot uitwerking van een Stadsbedrijf binnen de gemeentelijke organisatie nadat eerder bleek dat een zelfstandig Stadsbedrijf geen haalbare optie was. Vanaf januari heeft een projectorganisatie samen met de medewerkers die het betrof gewerkt aan de uitwerking. Op grond van deze bevindingen bleek dat aan een aantal voorwaarden voor het bereiken van de doelstellingen niet kan worden voldaan.
Zo worden er minder leerwerkplekken gerealiseerd dan eerder werd verwacht, bleken de kosten van management en overhead hoger uit te vallen en bleek de splitsing van Axent te leiden tot problemen in het werkpakket en de functies.

College en ambtelijke organisatie gaan zich de komende maanden buigen over een aanvalsplan om toch de doelstellingen van het Stadsbedrijf zoveel mogelijk te realiseren, zij het op een andere manier.

26 juni 2007