Gemeente Wunseradiel


Wûnseradiel ontvangt vergoeding voor opvang asielzoekers

Witmarsum, 26 juni 2007

De gemeente Wûnseradiel ontvangt een vergoeding van het Rijk van ¤ 55.000,- voor de opvang van een familie in de noodopvang te Witmarsum.

De gemeente heeft in oktober 2006 een declaratie bij het Rijk ingediend voor de opvang van een gezin van zes personen in de noodopvang te Witmarsum. De VNG heeft namelijk met het Rijk afspraken gemaakt over de vergoeding van kosten die de gemeenten maken voor de opvang van asielzoekers.

De gemeente heeft recent een brief ontvangen van het Ministerie van Justitie waarin de aanvraag van de gemeente wordt erkend. De vergoeding beslaat, zoals het Rijk met de VNG heeft afgesproken, de periode tussen het indienen van tweede asielverzoek tot het moment waarop de verblijfsvergunning wordt verleend of tot het moment waarop recht op opvang door het COA ontstond. Bij deze familie gaat het om het moment waarop dat recht tot opvang ontstond. Het gaat om de periode mei 2004 tot januari 2006 en totaal gaat het om een bedrag van ¤ 55.350,-.

Het is een eenmalige bijdrage van het Rijk. De gemeente Wûnseradiel heeft al verschillende keren financiële ondersteuning geboden aan de Stichting Vluchtelingenzorg Wûnseradiel voor de noodopvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. De gemeenteraad heeft gisteravond besloten een bedrag van ¤ 7.950,- beschikbaar te stellen aan de Stichting voor de periode van april tot en met juni 2007.