Gemeente Gilze en Rijen

26 juni 2007

Reconstructie van De Baronie nu ook op internet te volgen

De Reconstructiecommissie De Baronie lanceerde op woensdag 20 juni officieel haar nieuwe website: www.baronie.org. De leden van de commissie deden dat symbolisch door het oplaten van ballonnen, bij het regiokantoor van het waterschap Brabantse Delta in Ulvenhout. Aan deze ballonnen zit een kaartje met het verzoek aan de vinder dit kaartje terug te sturen. Uit de teruggestuurde exemplaren loot de Reconstructiecommissie een winnaar, die recht heeft op een ballonvaart voor twee personen boven het reconstructiegebied De Baronie.

Met de nieuwe internetsite wil de commissie de bewoners van het gebied informeren over de voortgang van de reconstructie in De Baronie. De website informeert over de doelstellingen van het reconstructieproces en de organisatiestructuur. Daarnaast gaat de site in op lopende projecten en subsidiemogelijkheden. Verschillende links bieden achtergrondinformatie over partijen die betrokken zijn bij de reconstructie.

Het reconstructiegebied De Baronie is ongeveer 55.000 hectare groot en bestaat uit de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda (met uitzondering van Prinsenbeek en Teteringen), Gilze en Rijen, Rucphen en Zundert. Het reconstructieproces ging enkele jaren geleden van start. Bij dit proces zijn, behalve gemeenten, ook de provincie Noord-Brabant, waterschap Brabantse Delta, BMF, ZLTO, Kamer van Koophandel, de recreatiesector en de terreinbeherende organisaties betrokken.

Veel natuurgebieden in De Baronie worden in het kader van de reconstructie opgeknapt, de plattelandseconomie ontvangt nieuwe impulsen en land- en tuinbouwbedrijven krijgen meer ontwikkelingsmogelijkheden. De Reconstructiecommissie De Baronie speelt in dit proces een centrale rol. Zo haalde de commissie onlangs voor negen miljoen euro aan rijkssubsidies naar de regio. Ook deze informatie is terug te vinden op de website www.baronie.org.