Warchild


Kindsoldaten in Afrika
Afgelopen week deden zich twee bemoedigende gebeurtenissen voor in Sierra Leone en DR Congo: twee landen die symbool staan voor het gebruik van kindsoldaten in Afrika.

Eerste veroordeling inzet kindsoldaten
Het Speciale Hof voor Sierra Leone veroordeelde drie rebellen voor het gebruik van kindsoldaten. Wereldwijd is dit de eerste keer dat de inzet van kindsoldaten door een internationaal tribunaal is veroordeeld. Deze gebeurtenis maakt duidelijk dat het straffeloos misbruiken van kinderen als soldaten niet langer zonder consequenties blijft. Het laat zien dat het de internationale gemeenschap menens is in haar strijd tegen het inzetten van kinderen in gewapende conflicten. Een belangrijk signaal in de strijd tegen de inzet van kindsoldaten wereldwijd. Afrika is het continent dat wereldwijd de meeste kindsoldaten telt, naar schatting nog zo'n 100.000.

Meer erkenning nodig voor kindsoldaten
Positief is het daarom ook dat kindsoldaten op de agenda van een conferentie in de Congolese stad Kinshasa stonden. Drieëntwintig landen spraken daar over het belang van ontwapening, demobilisatie, en re-integratie van illegale gewapende groeperingen voor de stabiliteit van het Afrikaanse continent. Erkend werd dat in dit proces meer aandacht besteed moet worden aan de specifieke problemen en behoeften van ex-kindsoldaten, vooral van meisjes.

Meisjes die kindsoldaat waren
Sommige programma's hebben kinderen snel gedemobiliseerd. Maar meisjes werden vaak vergeten en niet in de programma's opgenomen. Daarbij werden kinderen vaak behandeld als volwassenen, zonder aandacht voor hun specifieke behoeften en problemen Meer dan een kwart van de gedemobiliseerde strijders is kind. Een Congolese minister vertelde dat onder de 130.000 soldaten die in zijn land ontwapend zijn, zich 30.200 kinderen bevonden. Duizenden anderen wachten nog op demobilisatie of maken nog deel uit van gewapende milities en rebellengroepen.

Vredesopbouw na de oorlog
Het ontwapenings-, demobilisatie- en re-integratieproces is essentieel voor de overgang van conflict naar vrede. Want alleen een getekende vredesovereenkomst waarin het stoppen van gevechten geregeld wordt, biedt nog geen garantie voor het werkelijk bereiken van vrede. Voormalig strijders moeten weer opgenomen worden in de samenleving of in het reguliere leger. Daarnaast is hervorming van de politie en veiligheidssector essentieel, en de instelling van een systeem dat rechtspraak en verzoening mogelijk maakt.

Wat is ervoor nodig?
Militaire, politieke, juridische en economische afspraken zijn maar een deel van de oplossing. War Child richt zich op de psychologische en sociale aspecten van vredesopbouw. Door te investeren in het psychosociale welzijn van oorlogskinderen, ontstaat een gezonde en stabiele samenleving. Door de maatschappelijke relaties en structuren die ten grondslag liggen aan uitbarstingen van gewapende conflicten te veranderen, investeren we in vrede. We dragen bij aan de capaciteiten van individuën, groepen en instanties om op een geweldloze, constructieve manier om te gaan met conflicten.

Jongeren belangrijke rol in vredesopbouw
In veel conflictsituaties bestaat de bevolking voor meer dan de helft uit jongeren en zij hebben vaak ook een actieve rol in het gewapende conflict.

Juist daarom hebben zij ook een belangrijke rol te vervullen in de vredesopbouw vlak na het conflict. Zij zijn de toekomst van elke samenleving. Als zij zich gezond kunnen ontwikkelen zullen ze opgroeien tot evenwichtige volwassenen. Door jongeren een positieve rol te geven in huidige vredesprocessen, zullen ze straks beter in staat zijn om conflictsituaties op te lossen en de vrede te bewaren.