De Unie


26/06/2007
Slim Bewegen tegen overgewicht werknemers

Middenmanagement van cruciaal belang in het kader van integraal gezondheidsmanagement.

âDe werkplek is bij uitstek een omgeving om met Gezondheid aan de slag te gaan. Daar ontmoet je elkaar als werkende, daar kun je elkaar coachen en begeleiden. Het ABC van onze gezondheid staat voor Attitude, Behaviour en Cognitionâ, aldus Jacques Teuwen, voorzitter van vakbond De Unie.

In hoeverre mag een werkgever zich bemoeien met het gedrag van werknemers? Welke steun mag een werknemer van zijn werkgever verwachten? Hoe kunnen werknemers en werkgevers overgewicht op de werkvloer samen aanpakken?
Deze vragen staan centraal tijdens de conferentie Convenant Overgewicht op 26 juni. Voorzitter Jacques Teuwen zal namens de vakcentrale MHP het convenant medeondertekenen. âVoor De Unie is het onderwerp vitaliteit een belangrijk speerpunt. De Unie heeft daarom een Leergang Integraal Gezondheidsmanagement ontwikkeld als bijdrage in de bestrijding van overgewicht. Nu werknemers moeten doorwerken tot hun 65ste levensjaar wordt gezondheid in het bedrijf een onderwerp waar niemand meer omheen kan. De trend van duurzaam ondernemen wordt hierin doorgetrokken naar duurzame inzetbaarheid van de eigen medewerkers. De rol van het middenmanagement, de achterban van De Unie, is hierbij van cruciaal belangâ, aldus Jacques Teuwen. De Unie introduceert deze leergang tijdens het congres âOvergewicht op de Werkvloerâ van het Convenant overgewicht op 26 juni.

âDe verzorgingsstaat is verleden tijd. We gaan meer toe naar een activerende participatiemaatschappijâ, aldus Jacques Teuwen. âHet belang van persoonlijke verantwoordelijkheid, inzetbaarheid, productiviteit, werk en prestatie neemt steeds meer toe. De focus komt hiermee niet langer alleen op kennis, maar ook op het gebied van een gezonde levensstijl. Er breekt een nieuwe fase aan in het denken over gezondheid, na de periode van Arbo en preventie. Eigentijdse ondernemingen die met duurzame productie hun imago onderbouwen krijgen steeds meer oog voor de positie van âduurzaam inzetbare werknemersâ hierin. De Unie speelt hier op in. Niet alleen met deze leergang, maar eerder al met de medstick en vorig jaar met het congres âSlim bewegenâ.

Slim Bewegen betreft niet alleen de carrièrebewegingen, maar ook de bijbehorende mentale en fysieke instelling. De Unie heeft expertise op dit vlak in huis door haar netwerk van 30.000 professionals in de gezondheidssector.

---