Digitale Gemeente Houten

Houten start proef met plasticinzameling

dinsdag 26 juni 2007 - Bron: Gemeente Houten

De gemeente Houten start met een proef voor de gescheiden inzameling van plastic flessen en flacons. Inwoners die binnen de rondweg wonen, kunnen meedoen aan de proef, die goed aansluit bij het afvalbeleid van de gemeente.

Tijdens de proefperiode kunnen inwoners o.a. shampoo- en wasmiddelflacons en plastic drankflesjes gescheiden aanbieden. Hiervoor ontvangen zij speciale zakken, die een keer per maand worden opgehaald. De proef duurt negen maanden. Als de proef succesvol verloopt, gaan alle gemeenten op deze manier plastic inzamelen.

Twintig proefgemeenten
Bij twintig gemeenten wordt het inzamelen van plastic flessen en flacons uitgeprobeerd. Houten is één van de twee proefgemeenten waar de plastic flessen eens per maand aan huis worden opgehaald. In de andere proefgemeenten komen speciale containers naast de glasbakken te staan. De proef wordt betaald door de stichting Nedvang (Nederland van afval naar grondstof), waar producenten van verpakkingen aan deelnemen. Nedvang verwacht bij reguliere plasticinzameling de recyclingdoelstellingen te halen die zijn gesteld zijn in het Besluit Verpakkingen en papier en karton. In landen als België en Frankrijk worden al jaren plastic flessen en flacons ingezameld, met zeer goede resultaten.

Plastic heroes
Het gescheiden inzamelen van plastic flessen en flacons spaart het milieu. Het plastic wordt verwerkt tot grondstof voor de productie van nieuwe flessen en flacons en bijvoorbeeld fleecetruien en tennisballen. Nedvang wil met de speciale communicatiecampagne plastic heroes mensen bewust maken van het voordeel van plasticinzameling. Het streven is dat de aparte inzameling van plastic flessen en flacons net zo gewoon wordt als de glasbak.
Op de website www.plastic-heroes.nl staat vermeld welke flessen en flacons ingezameld worden. De campagne richt zich in eerste instantie op de twintig proefgemeenten. Als het aantal deelnemende gemeenten voldoende groot is, volgt een landelijke communicatiecampagne.

Houten koploper
De landelijke, vrij hoge norm van 55% afvalscheiding wordt in Houten ruimschoots gehaald. Houten is daarmee, mede door de goede afvalvoorzieningen en inzet van inwoners, één van de koplopers op het gebied van afvalscheiding. Inwoners kunnen niet alleen GFT-afval, glas, oud papier en textiel apart aanbieden, maar ook snoeiafval, kringloopartikelen en grof vuil laten ophalen en luiers aanbieden bij deelnemende kinderdagverblijven én bij containers bij wijkposten. Daarnaast is er een afvalscheidingstation voor afval van oud ijzer tot frituurolie. De Houtense ambitie is om in 2008 zestig procent van het afval gescheiden in te zamelen.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2007 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).