Time : 12:00:25
Date : 26 June 2007
Sender Name: VVI

Meer geld voor enkele Waalse en Brusselse ziekenhuizen

Minister Demotte maakt deze week een nieuwe financiering bekend die ziekenhuizen met een zogenaamd 'sociaal profiel' veel geld toestopt. Het is zijn bedoeling om ziekenhuizen te vergoeden voor de té lange verblijfsduur van kwetsbare patiënten.

De methode die de minister voorstelt, maakt de bestaande financiering op basis van pathologie echter heel ondoorzichtig. Het bijkomende geld wordt immers bedeeld op basis van kenmerken van patiënten die geen relatie hebben met hun ziektebeeld, en ook helemaal niet verklaren waarom zij langer in het ziekenhuis zouden moeten blijven. De nieuwe financiering zorgt er bovendien voor dat vele ziekenhuizen zelfs niet in aanmerking komen voor zo'n vergoeding, alhoewel ook zij kwetsbare patiënten verzorgen.

Samengevat betekent dit dat de minister veel geld (19 miljoen euro), dat oorspronkelijk bedoeld was voor alle ziekenhuizen, toekent aan een selecte groep van - zo valt te vrezen - vooral Waalse en Brusselse ziekenhuizen. Hij doet dit op basis van
niet-wetenschappelijke en dus willekeurige parameters.

In de Nationale Raad voor Ziekenhuisvoorzieningen wezen vertegenwoordigers van de Vlaamse ziekenhuizen, maar ook van Waalse en Brusselse private christelijke ziekenhuizen, de minister op het niet-wetenschappelijke karakter van zijn voornemens. Wij vernemen nu echter in de pers dat minister Demotte zijn plannen toch onverkort zal doorvoeren.

Het Verbond van Verzorgingsinstellingen (VVI) vindt de geplande aanpassingen aan de financiering onverantwoord. Het VVI zal zich dan ook met alle middelen verzetten tegen de uitvoering ervan.