Gemeente Amsterdam



Persbericht
Datum 26 juni 2007
Kenmerk 112

Henk de Jong nieuwe gemeentesecretaris

Het college van B&W heeft vandaag Henk de Jong benoemd als nieuwe gemeentesecretaris. Per 1 oktober zal hij Erik Gerritsen opvolgen.

Henk de Jong is geboren in 1966. Hij is gehuwd en heeft twee kinderen.

De heer De Jong studeerde Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Zijn loopbaan bij de Universiteit Leiden begon in 1991 als onderzoeker bij het Crisis Onderzoeksteam (COT).
In 1992 stapte hij over naar de B&A groep als onderzoeker en adviseur voor vraagstukken op de terreinen binnenlands bestuur, economie, energie, grotestedenbeleid en communicatie.
Vanaf 1998 tot 2000 was hij adviseur beleids- en organisatieprojecten op de terreinen ruimtelijke ordening, volkshuisvesting, mobiliteit, sociale zekerheid, energie en economische zaken bij Berenschot.
De Jong richtte in 2000 Lysias Consulting Group in Amersfoort op en gaf daar zes jaar leiding aan. Hij adviseerde steden, regio's en de rijksoverheid over beleids- en organisatievraagstukken.
In 2006 verliet hij Amersfoort om directeur Beleid bij de Bestuursdienst Rotterdam te worden. Hij is daar momenteel ook loco-gemeentesecretaris.

Henk de Jong over zijn benoeming: "De vraag om me beschikbaar te stellen voor deze prachtige functie kwam volledig onverwacht en eigenlijk ongelegen. Ik was net lekker bezig in Rotterdam. Maar Amsterdam heeft mij deskundig en gepassioneerd verleid. Ik ben me volledig bewust van de positie die de gemeentesecretaris in Amsterdam inneemt. `Hoogste ambtenaar', maar van een verzameling van autonome organisaties en in samenspel met de stadsdelen. Er valt veel te doen en ik proef de gezamenlijke ambitie om te presteren voor de stad. De modernisering en bundeling van de ondersteunende processen loopt voorspoedig. We zijn nu toe aan versterking van de samenhang in de kern van het werk: onze beleidsprestaties. Dat spreekt me aan en daar lever ik vol overtuiging een bijdrage aan. De Bestuursdienst zal zich de komende periode onder mijn leiding verder moeten ontwikkelen. Daar heb ik zin in. Bovendien zullen we vol overtuiging de samenwerking in de regio en in de Randstad verder versterken."

Pb-112