Dexia Bank


infrastructuur- en vastgoedprojecten

DEXIA en GIMV lanceren samen een fonds voor infrastructuur- en vastgoedprojecten

26/06/2007

Dexia Bank België en GIMV maken vandaag bekend dat ze de laatste hand leggen aan de lancering van een nieuw niet-genoteerd fonds dat zich zal toeleggen op infrastructuur- en vastgoedprojecten, voornamelijk in de Benelux. Er wordt gestreefd naar een fondsgrootte van meer dan 100 miljoen EUR. Daarvan zullen Dexia Bank België en de GIMV elk 20 procent voor hun rekening nemen. Het nieuwe fonds past in de expansiestrategie van beide partijen en speelt in op de interesse van institutionele beleggers voor dergelijk type van investeringen.

Het fonds zal actief zijn in de transport- en nutsinfrastructuur, evenals in bouw- en PPS-projecten (publiek-private samenwerking) op de kernmarkten van beide partners. Voorbeelden zijn enerzijds waterinfrastructuur, scholenbouw, wegenaanleg, enz... in de meer traditionele sectoren, anderzijds beoogt het fonds investeringen in innovatieve projecten zoals hernieuwbare energie en afvalbeheer. De primaire focus is gericht op de Benelux, maar daarnaast zal het fonds zich ook toespitsen op continentaal Noord-Europa. Zowel primaire als secundaire transacties met een ondernemingswaarde van ten minste 20 miljoen EUR komen in aanmerking, met de nadruk op de eigen initiatie van projecten. In totaal moet de aandelen- of aandelengelinkte investering over de volledige investeringshorizon minstens 5 miljoen EUR bedragen.

Dexia behoort tot de top 10 van de wereld in project finance voor de nuts-, bouw- en infrastructuursector, is de nummer 1 van de wereld in PPS en is vertrouwd met de structurering van schuldfinanciering (obligaties, leningen met âcredit enhancementâ, projectfinanciering, effectisering) voor de overheidssector. GIMV is de grootste âprivate equityâ-speler van België en is eveneens uitgegroeid tot een belangrijke Europese en internationale marktspeler die in deze activaklasse zijn sporen heeft verdiend. Deze sterke punten in combinatie met beide partnersâ complementariteit maken dit initiatief uniek.

Dexia en GIMV zijn ervan overtuigd dat het marktklimaat voor dit type investeringen momenteel uiterst gunstig is. Bovendien wordt in deze markt een rijkgevulde pijplijn aan te financieren projecten verwacht. De timing van dit infrastructuur- en vastgoedfonds is dus ideaal om in te spelen op het potentieel in deze markt.

Een investeringsteam van 5 personen zal tegen september samengesteld worden, dit onder leiding van een âmanaging partnerâ met een brede internationale ervaring in PPS-transacties.

âIn overeenstemming met onze strategie besloten we vorig jaar onze Europese activiteiten uit te breiden, zowel geografisch als qua activiteiten. In die optiek hebben we al enkele initiatieven gelanceerd, zoals de uitbreiding van ons ICT-team naar Frankrijk, de beslissing om een nieuwe business unit âcleantechâ op te richten, en de daaraan gelinkte samenwerking met Emerald Technology Partners. De aankondiging vandaag van het infrastructuur- en vastgoedfonds is een nieuwe stap in de implementatie van onze strategie. De private-equity-ervaring en het palmares van GIMV, in combinatie met de knowhow van Dexia in de financiering van lokale en openbare besturen en zijn uitgebreid netwerk, geeft het fonds een unieke positie op de markt. Bovendien hebben wij gemerkt dat er onder de gevestigde institutionele beleggers duidelijk vraag is naar een investering met dit risico/return-profielâ, aldus Dirk Boogmans, Gedelegeerd Bestuurder van GIMV.

âDexia probeert constant zijn productenpallet aan de steeds evoluerende behoeften van de openbare besturen aan te passen. Nu PPS één van de nieuwe producten is die hen ter beschikking staan, zal Dexia ook een oplossing voor het kapitaalluik aanbieden. We willen onze âcoreâ cliënten via deze financieringstechniek nog beter bedienen en zo ons traditioneel partnership met hen verbeteren.

Als marktleider in de financiering van de (lokale) openbare besturen is Dexia goed geplaatst om nieuwe transacties op te zetten. Tot dusver was de infrastructuursector in de Benelux nog onontgonnen gebied wat risicokapitaal voor de bank betreft.

Bovendien past het initiatief strategisch gezien bij het risico- en returnprofiel van de bank, en we zijn ervan overtuigd dat onze belangrijkste cliënten het sterk zullen appreciëren.

We zijn blij met een gerenommeerde private-equity-speler als GIMV als âjoint sponsorâ. We zullen bouwen op onze complementaire knowhow, om van het fonds een succes te makenâ, aldus Dirk Gyselinck, lid van het Directiecomité van Dexia Bank België.

Contactpersonen:


* Ulrike Pommée, Dexia, + 32 2 213 50 01, pressdexia@dexia.com
* Frank De Leenheer, GIMV, +32 3 290 22 18, frankdl@gimv.be