FNV Bouw


Cao meubel: 3,7% in 15 maanden

De nieuwe cao voor de meubelindustrie en meubileringsbedrijven kent in 15 maanden een loonsverbetering van 3,7%. Alle kostenvergoedingen en toeslagen gaan met 5% omhoog; aan de reiskostenparagraaf verandert niets. Daarnaast krijgen alle werknemers dit jaar opnieuw 75 euro als tegemoetkoming voor ziektekosten. Doordat twee grote kostenposten zijn weggevallen, kinderopvang en arboconvenanten, kan de premie voor het sociaal fonds dalen van 1% naar 0,4%. Aldus zijn FNV Bouw en de Centrale Bond van Meubelfabrikanten de afgelopen nacht overeengekomen.

Het akkoord in de meubelindustrie is een verstandshuwelijk. Het weerspiegelt het moeizame proces van onderhandelen. De oude cao liep op 1 april af, maar drie onderhandelingsronden rond dat tijdstip leverden geen zweem van overeenstemming op. Vervolgens lagen de besprekingen sinds 5 april stil. Begin mei vroeg FNV Bouw werkgevers nog eens over hun positie na te denken; de bond stelde voor de onderhandelingen eind mei te hervatten. Agendaproblemen schoven dat tijdstip vooruit; zo kwamen partijen pas op maandag 25 juni weer bij elkaar. Ook daar bleek overeenstemming niet mogelijk. Werkgevers kregen van de bonden geen duimbreed ruimte voor verslechteringen met seniorendagen, arbeidstijden en ziekengeld; net zo min wilden de bonden een cao afsluiten voor tweeëneenhalf jaar. Andersom weigerden de werkgevers categorisch de afspraken uit het arboconvenant in de cao vast te leggen als arbonormen, al waren de bonden bereid daarvoor toch een cao van 2,5 jaar toe te staan. In een marathon van 14 uur kwamen partijen uiteindelijk tot de conclusie dat ze geen van beide hun ambities konden waarmaken. Daarop hebben ze tegen de ochtend alleen afspraken gemaakt over de lonen.

De nieuwe cao loopt van 1 april 2007 tot 1 juli 2008. In deze 15 maanden krijgen werknemers de volgende loonsverhogingen: 1,35% op 1 augustus 2007; 1,35% op 1 januari 2008 en 1% op 1 juni 2008. Op jaarbasis komt deze loonsverhoging neer op 2,96%.