Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV)

Gepubliceerd op 26-06-2007

Reizigersrechten in Nederland goed geregeld

KNV benadrukt het belang van zelfregulering

Op maandag 25 juni organiseerde Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) een rondetafelbijeenkomst waarbij het onderwerp 'passenger rights' of reizigersrechten voor bus en touringcarpassagiers werd besproken met vertegenwoordigers van het Europese Parlement, de Europese Commissie en het Nederlandse ministerie van Verkeer & Waterstaat. Tijdens deze bijeenkomst zei EU-vertegenwoordiger Mariusz Daca dat de reizigersrechten in Nederland goed zijn georganiseerd. KNV vreest dat nieuwe EU-regelgeving contraproductief uitwerkt en gelooft in de werking van zelfregulering. Deze visie werd door het ministerie van Verkeer & Waterstaat onderschreven.

Opties voor regelgeving
De Europese Commissie onderzoekt de mogelijkheden voor regulering van reizigersrechten. De mogelijke opties die worden onderzocht zijn: 1) geen (extra) regels, 2) lichte vorm van regelgeving 3) strikte Europese regelgeving en 4) zelfregulering De Nederlandse Touringcarondernemers en openbaarvervoersector laten goede resultaten zien, voortgekomen uit zelfregulering. Ad Toet, directeur van KNV stelt: "De Nederlandse situatie bewijst dat overheidsregels niet nodig zijn om de rechten van passagiers te garanderen. Wij stellen hiermee een voorbeeld."

Minder is meer
KNV en het ministerie van Verkeer en Waterstaat dringen er bij de Europese commissie op aan om niet met extra regelgeving te komen. Mevrouw Wortmann-Kool, europees Parlementslid steunt deze oproep. "DE sector heeft zelf al veel bereikt"zei ze, "Het is dus mogelijk om het aan de bedrijven zelf over te laten."Ze zei ook dat ze - net als KNV en het ministerie van V&W - de voorstellen voor Europese regelgeving voor passagiersrechten zeer kritisch zal volgen.

Openbaar vervoer
Tijdens de bijeenkomst is duidelijk gemaakt dat busdiensten die onder een openbaarvervoer contract worden uitgevoerd, geen onderdeel zullen zijn van beoogde wetgeving op het gebied van reizigersrechten.

Arjen Boukema
PR & Communicatie KNV

Postbus 19365
2500 CJ Den Haag
T: +31 (0)70 375 17 49
G: +31 (0)6 26 13 47 16
F: +31 (0)70 375 17 56
E: aboukema@knv.nl
U: www.knv.nl