Wageningen Universiteit

Persbericht RIKILT - Instituut voor Voedselveiligheid, Wageningen UR Nr. 06 / 2007, 26 juni 2007

Wageningen UR en UMC St Radboud starten Europees netwerk over voeding en mitochondriën

Wageningen UR en UMC St Radboud, Nijmegen Centre for Mitochondrial Disorders gaan samenwerken om meer grip te krijgen op de relatie tussen voeding en het functioneren van de energiecentrales van cellen in ons lichaam, de mitochondriën. Daarmee hopen zij het inzicht in stofwisselingsziektes of obesitas-gerelateerde aandoeningen beter te begrijpen. Beide kennisinstellingen gaan daartoe hun expertises bundelen in het Europese netwerk Mitofood (een COST-Actie) .

Dr. Jaap Keijer (RIKILT - Institute of Food Safety en Wageningen Universiteit) en prof.dr. Jan Smeitink (UMC St Radboud) zullen samen met 26 andere vooraanstaande onderzoeksgroepen het het Europese onderzoek op dit gebied integreren in Mitofood Binnen het Mitofood consortium, gecoördineerd door Jaap Keijer, wordt onderzocht hoe bioactieve stoffen in de voeding het functioneren van mitochondriën kunnen verbeteren. Recent onderzoek heeft bijvoorbeeld laten zien dat polyfenolen, die algemeen in groente en fruit voorkomen, inwerken op de mitochondriën. De onderzoekers denken dat dit hun positieve gezondheidseffecten kan verklaren. Zij gaan dit voor verschillende ziekten zoals hart- en vaatziekten en zenuwziekten verder onderzoeken. De onderzoekers willen verder bijvoorbeeld vaststellen welke behoefte aan micronutriënten mitochondriën precies hebben. Dit kan het gezond ouder worden ondersteunen, maar ook bij mensen met stofwisselingsziekten mogelijk zorgen dat de mitochondriën net een zetje in de goede richting krijgen. Hiernaast zullen nieuwe diagnostische methoden worden ontwikkeld.

Goed functionerende mitochondriën zijn van belang voor een goede gezondheid. Bioactieve stoffen in de voeding kunnen hier aan bijdragen. De bundeling van krachten van voedingsonderzoekers en medische onderzoekers op dit terrein, beoogt de werking van bioactieve stoffen op mitochondriën als energiecentrales van de cel te doorgronden. De uitkomsten van dit onderzoeksproject, met een zware Nederlandse inbreng, zullen op termijn van belang zijn om het gezond ouder worden te bevorderen, maar ook in de strijd tegen ziekten waarbij een verstoring van het energiemetabolisme optreedt, zoals diverse zeldzame stofwisselingsziekten, obesitas, het metabool syndroom en de ziekte van Parkinson.

Hiernaast is dit onderzoek belang voor de innovatie in de agro-food sector, waarbij met name gedacht moet worden aan producten met natuurlijke extracten van bioactieve stoffen en gewassen met verhoogde niveaus van deze stoffen. Ook zijn er in de toekomst mogelijk belangrijke klinische toepassingen. Naast onderzoek zal het consortium ook veel aandacht geven aan opleiding en uitwisseling van met name jonge onderzoekers.

Wageningen UR is internationaal een grote en gerenommeerde speler binnen het voedingsonderzoek en doet vooraanstaand onderzoek naar de werking van bioactieve stoffen. Het Nijmeegs Centrum voor Mitochondriële Ziekten is een voor Nederland uniek en voor Europa toonaangevend centrum op het terrein van de menselijke energiestofwisseling.