Gemeente Tilburg

26-6-2007
Al ruim de helft van de Tilburgers kent Loket Z

Loket Z is al bij 53% van de inwoners van Tilburg bekend. Bij de vijftigplussers is dit percentage zelfs 69%. Dat blijkt uit het onderzoek Leefbaarheid en Veiligheid Tilburg 2007.

Wethouder Gon Mevis: "Loket Z is sinds 2 januari open. Het is dé plek voor alle vragen over wonen, zorg, welzijn en inkomensondersteuning. Elke week hebben de zes locaties van Loket Z samen zo'n 350 tot 400 klantcontacten. Het loopt dus goed. Op 3 september opent de zevende vestiging van Loket Z. Deze komt in de stadswinkel Noord aan de Brucknerlaan. Ook wordt gewerkt aan een Loket Z in de Reeshof, dat begin 2008 open gaat. We zijn in overleg met instellingen voor wonen, zorg en welzijn. We bekijken of we Loket Z samen nog verder uit kunnen bouwen."

De bekendheid van Loket Z is wat groter dan gemiddeld in de Heikant en in Berkel-Enschot (63%). In Groenewoud, Stokhasselt, het Goirke, Groeseind/ Hoefstraat en Loven is de bekendheid wat lager (40% tot 45%).

Driekwart wil buren helpen
In hetzelfde onderzoek is tevens de vraag gesteld of mensen bereid zijn om hun buren te helpen met praktische klusjes. Bijna driekwart van de Tilburgers wil dat wel (73,5%).

Wethouder Els Aarts: "Ik ben blij dat zoveel mensen iets voor anderen willen doen. We willen immers een stad zijn waarin iedereen mee kan doen aan de samenleving. Niet alleen gezonde mensen, maar ook ouderen en mensen met een handicap. Sommigen kunnen dat prima zelf, anderen hebben daarbij wat hulp nodig."

In de Blaak, Reeshof 3, Quirijnstok, Berkel-Enschot, Udenhout en Armhoef is het aantal mensen dat iets voor de buren wil doen wat hoger dan gemiddeld (81% tot 87%).
In een aantal wijken ligt de bereidheid wat lager, namelijk in Broekhoven, 't Zand, het Goirke, Groeseind/ Hoefstraat, Besterd, Loven en Trouwlaan/ Uitvindersbuurt (59% tot 66%).

Onderzoek
Bij het onderzoek Leefbaarheid en Veiligheid Tilburg 2007 zijn 16.500 schriftelijke enquêtes verstuurd naar inwoners van de gemeente Tilburg van 18 jaar of ouder. Het onderzoek heeft plaatsgevonden van 19 maart tot en met 6 april. De respons was goed (33%). In juni zijn de resultaten bekend geworden.