EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

26-06-2007 - EVO: âPolitiek akkoord douane maakt Europese handel gemakkelijker'

Europese handel gemakkelijker'

De Europese Raad Concurrentievermogen heeft maandag 25 juni een politiek akkoord bereikt over de âModernised Customs Codeâ. Dit akkoord moet douaneaangifte vergemakkelijken. Volgens EVO maakt het akkoord het voor ondernemers veel eenvoudiger om handel te drijven binnen de Europese Unie. De bedoeling is dat er één centraal loket komt voor het aanleveren van informatie bij in- en uitvoer van goederen. Daarbij kunnen alle controlediensten de benodigde informatie uit een centraal systeem halen. EVO bepleit dat de lidstaten het akkoord onverkort implementeren. Compromissen mogen er niet voor zorgen dat de gedachte van een centraal loket onder druk komt te staan.

EVO wil dat de handel intensief betrokken wordt bij de uitwerking van het akkoord, zodat het systeem zo goed mogelijk op de praktijk aansluit. Daarbij is het noodzakelijk om aan te haken op nieuwe wetten gericht op het voorkomen van terroristische aanslagen, bijvoorbeeld op het gebied van de luchtvracht (AEO-regelgeving).

Volgens EVO moeten alle zeilen worden bijgezet om ervoor te zorgen dat de automatiseringsoperatie snel wordt afgerond, zodat de douanecode daadwerkelijk in 2009 kan worden ingevoerd. De nieuwe informatiesystemen moeten goed aansluiten op de praktijk van de ondernemer. Bedrijven die dagelijks grote aantallen aangiften invoeren bij de Douane, moeten dit zonder tijdverlies kunnen blijven doen.