Gemeente Bronckhorst

Gemeente Bronckhorst gaat convenanten sluiten met horecaondernemers

In de Achterhoekse gemeenten werd verschillend omgegaan met sluitingstijden en regelgeving voor de horeca. Met name voor de politie, die regionaal is georganiseerd, is het lastig om hierop te handhaven. Daarnaast ontstaat horecatoerisme doordat horecabezoekers 's nachts van de ene gemeente naar een andere gemeente trekken waar een latere sluitingstijd geldt. Dit gaat niet zelden gepaard met geluidsoverlast en vandalisme. Om de regels voor de horeca beter op elkaar af te stemmen, hebben de Achterhoekse gemeenten, waaronder Bronckhorst, samen met de politie en Koninlijke Horeca Nederland voor de horecabedrijven in de gemeenten een convenant opgesteld met uniforme afspraken over sluitingstijden, alcoholmatiging, toezicht, toelatingsbeleid, drugs en wapens. Met de plaatselijke horeca is hierover overleg geweest. B en w van Bronckhorst stemden vandaag in met het modelconvenant. Het is de bedoeling dat de Bronckhorster horecaondernemers in het najaar het convenant ondertekenen en zich aan de nieuwe afspraken gaan houden. Met het convenant willen de regiogemeenten uitgaansgeweld en horecaoverlast voorkomen/verminderen en de veiligheid bevorderen, wat een belangrijke bijdrage levert aan de leefbaarheid en een veilig uitgaansklimaat.

Gewijzigde sluitingstijd
Het belangrijkste punt uit het convenant is de regionale afspraak om een uiterlijk toelatingstijdstip van 02.00 uur te gaan hanteren, waarna mensen tot 04.00 uur aanwezig mogen blijven. Dit geldt voor drankverstrekkende uitgaansgelegenheden, met uitzondering van sportkantines en is een ruimere openingstijd dan de huidige horecasluitingstijden in Bronckhorst. Op het moment is het sluitingstijdstip in de gemeente in de horeca in het weekend 02.00 uur. Na dit tijdstip moeten alle bezoekers de horecagelegeheid hebben verlaten. Voordeel van de nieuwe sluitingstijd is dat het uitgaanspubliek niet meer allemaal tegelijk de horecagelegenheid verlaat. Het publiek verlaat de gelegenheid verspreid over avond en nacht, wat minder overlast oplevert dan iedereen in één keer. De horeca-ondernemers verplichten zich er met het convenant toe voor rust en orde rond deze sluitingstijden te zorgen en tevens houdt de politie in de nachtelijke uren toezicht.

Hengelo Gld., 26 juni 2007

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --