Openbaar Ministerie

'Reltoerist' Ondiep veroordeeld tot gevangenisstraf

26 juni 2007

De 60-jarige man die ervan verdacht wordt op 13 maart dit jaar te zijn ingereden op leden van de Mobiele Eenheid tijdens de rellen in Ondiep, is vandaag door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid.

Twee weken geleden sprak de officier van justitie zijn verbazing uit over het feit dat de man, die niet in Ondiep woont, tijdens de rellen met zijn auto de wijk in ging, waarbij hij ook nog eens onder invloed van alcohol was. De rechtbank zei hierover dat hij zich in een menigte had begeven die de confrontatie met de politie zocht en die erop uit was het gezag te ondermijnen. Toen hij daar vast kwam te zitten, liet hij eerst de motor hard draaien en reed daarna met aanzienlijke snelheid op leden van de ME in. De rechtbank merkte hierover op dat de ME-leden nog maar net konden wegduiken en dat dit gezien het onvoorspelbare gedrag een moeilijke beslissing was met het oog op de veiligheid van de collega's achter hen.

De officier van justitie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan vijf voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, en daarnaast een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van twaalf maanden. Voor het rijden onder invloed eiste hij een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor een periode van zes maanden. De rechtbank week hier iets van af en legde een gevangenisstraf op van 15 maanden waarvan zeven voorwaardelijk, gezien het ontbreken van documentatie en de spijtbetuiging van de man. Het geweld dat politie had gebruikt tijdens de aanhouding woog niet mee in de strafbepaling. Volgens de rechtbank was er, gezien de gespannen situatie waaronder politie op dat moment moest werken, geen sprake van disproportioneel geweld. De eis van de officier met betrekking tot de ontzegging van de rijbevoegdheid werd geheel gehonoreerd. Â