Gemeente Geldrop-Mierlo


MET ÉÉN WACHTWOORD NAAR ALLE OVERHEIDSDIENSTEN OP INTERNET

In toenemende mate kunt u via Internet zakendoen met overheidsinstellingen. Denk aan de Belastingdienst, die de mogelijkheid biedt om de jaarlijkse aangifte online af te handelen of de producten die u op onze website kunt aanvragen (uittreksel, WOZ). Meestal wisselt u bij deze diensten vertrouwelijke gegevens uit. Om ervoor te zorgen dat die gegevens alleen met u worden uitgewisseld, willen overheidsinstellingen zeker weten dat u ook echt bent wie u beweert te zijn. Anders gezegd: de overheidsinstelling wil uw identiteit kunnen verifiëren. Zo voorkomt ze dat anderen namens u kunnen handelen.

ÉÉN GEBRUIKERSNAAM MET WACHTWOORD Als u naar het loket van een overheidsinstelling gaat, wordt uw identiteit meestal geverifieerd aan de hand van uw identiteitsbewijs. Gaat u echter naar de internetsite van een overheidsinstelling dan bestaat die mogelijkheid niet, daar wordt van andere verificatiemiddelen gebruik gemaakt. Als iedere overheidsinstelling haar eigen verificatiemiddel ontwikkelt, moet u straks voor iedere overheidswebsite een andere gebruikersnaam met wachtwoord onthouden. DigiD voorkomt dit.

DIGID
DigiD (spreek uit: `Diegiedee') staat voor Digitale Identiteit en is een gemeenschappelijk systeem waarmee de overheid op Internet uw identiteit kan verifiëren. U gaat naar de website van DigiD en vult de gevraagde gegevens in. U mag zelf een inlognaam en wachtwoord opgeven, bewaar deze goed. U ontvangt binnen enkele werkdagen een brief van DigiD met een activeringscode. Deze code voert u op de aangegeven manier in op de website van DigiD en daarna kunt u met uw gebruikersnaam met wachtwoord terecht bij elektronische diensten van steeds meer overheidsinstellingen. Een actueel overzicht van alle aangesloten overheidsinstellingen vindt u op DigD onder `aangesloten diensten'. Heeft u nog vragen over DigiD ga dan naar www.digid.nl/vraag-en-antwoord

Publicatie 26 juni 2007