Vrije prijzen in de fysiotherapie een succes

26.06.2007 / 14:12 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kngf

Kngf

Persbericht Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF)

Reactie KNGF op rapport NZa

Vrije prijzen in de fysiotherapie een succes

Amersfoort, 26 juni 2007: De NZa concludeert dat de markt voor fysiotherapie klaar is voor vrije prijzen. De NZa adviseert minister Klink om het experiment om te zetten in een definitief systeem van vrije prijzen. Het KNGF vindt dat dit advies recht doet aan de professionaliteit en kwaliteit van de fysiotherapeut. Het systeem met vrije prijzen heeft een impuls gegeven aan de kwaliteit, innovatie en ondernemerschap van fysiotherapeuten.

Het KNGF is verheugd dat de NZa heeft geconstateerd dat de transparantie van de prijs sterk is verbeterd. Ook steunt het KNGF de conclusie dat directe toegang tot de fysiotherapeut de toegankelijkheid van de zorg heeft vergroot en niet heeft geleid tot een run op de fysiotherapeut waar de zorgverzekeraars onterecht voor vreesden. Het KNGF is er dan ook van overtuigd dat de fysiotherapeuten binnen het systeem van vrije prijzen hun professionaliteit nog verder kunnen ontwikkelen.

Het KNGF heeft nog wel een paar kanttekeningen bij het rapport. De tarieven zijn nog te laag omdat fysiotherapeuten nog steeds teveel tijd kwijt zijn aan niet patiëntgebonden activiteiten. Daarnaast maakt het KNGF zich zorgen over de opstelling van zorgverzekeraars bij de totstandkoming van de kwaliteitsindicatoren en de ontwikkeling van nieuwe producten. Zorgverzekeraars menen dat kwaliteit af te lezen is aan een zo laag mogelijk behandelgemiddelde. Onderzoek heeft echter aangetoond dat het gemiddelde aantal behandelingen niet relevant is voor een goede kwaliteit. De NZa heeft daarom een wetenschappelijk bureau aan het werk gezet om eenduidige kwaliteitsindicatoren op te stellen. Het KNGF roept zorgverzekeraars op om dit proces te steunen en niet met eigen interpretaties te komen.

Over het KNGF
Het KNGF behartigt de belangen van ongeveer 20.000 fysiotherapeuten. Vanuit het hoofdkantoor in Amersfoort en vanuit zes regiokantoren biedt het KNGF ondersteuning op beroepsinhoudelijk, sociaal-maatschappelijk en economisch gebied.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Huub Langendonk, adviseur externe communicatie KNGF
Tel: 033 467 29 71 / 06 511 11 530, E-mail: langendonk@kngf.nl