Mediation advocacy: advocatuur mag de boot niet missen

26.06.2007 / 14:30 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Acbmediation

Acbmediation

Mediation advocacy: advocatuur mag de boot niet missen
Amsterdam, 26 juni 2007

Overhandiging Toolkit Mediation Advocacy aan de Deken van de Nederlandse Orde van Advocaten bij Houthoff Buruma aan de Zuidas te Amsterdam.

We hebben in Nederland nog geen Amerikaanse toestanden, maar het aantal juridische procedures groeit exponentieel. Een illustratie hiervan zijn de steeds vaker voorkomende class actions, zoals de Dexia-zaak. 'Het is nodig om de dienstverlening op het gebied van mediation advocacy uit te breiden. Niet alleen om een kans te benutten. Maar ook omdat cliënten steeds meer verlangen dat een advocaat, als geschiloplosser bij uitstek, weggaat van het 'uurtje-factuurtje' -imago voor geijkte juridische diensten. Dus, op naar de advocatuur als professional solution deliverers.'

Aldus Marry de Gaay Fortman, advocaat en partner bij Houthoff Buruma, in haar openingsrede bij de ACB-member themabijeenkomst over 'de kunst een cliënt bij te staan in mediation en bij andere methoden van conflictoplossing'. Tijdens de bijeenkomst is het eerste exemplaar van de Toolkit Mediation Advocacy aangeboden aan de Deken van de Nederlandse Orde van Advocaten, Els Unger, door ACB-directeur en auteur Manon Schonewille.

Mediation advocacy is de kunst om als advocaat een cliënt bij te staan tijdens een mediationtraject. Een kunst die vaak wordt onderschat. Sterker nog, veel advocaten denken dat het geen kunst is. Het is echt een nieuw vakgebied voor de advocatuur. Volgens De Gaay Fortman gaat het erom de nu beschikbare advocaten-tools - adviseren, procederen en transacties begeleiden - uit te breiden en verder te professionaliseren. Vooral door daarbij flexibel gebruik te maken van verschillende nieuwe methoden om een geschil op te lossen. Dus niet blind procederen en ook niet koppig volharden in een 'nu eenmaal ingeslagen' alternatief traject.

Het is belangrijk te achterhalen wat werkelijk van belang is voor de cliënt en je als advocaat daardoor te laten leiden en niet alleen door de juridische argumenten. Samenvattend is de advocaat in mediation 'gewoon advocaat', maar dan wel één met meer kennis en vaardigheden dan een litigation of transaction advocaat. Hoe mediationvaardiger de advocaat, des te professioneler en succesvoller een mediationtraject kan verlopen. Een praktisch handboek is daarbij een welkome steun.

De tijden veranderen, waardoor het - volgens De Gaay Fortman - meer dan ooit noodzakelijk is de advocatuur positief en duidelijk te positioneren in het spectrum van conflictoplossingen en conflictoplossers. En zich te wapenen tegen class actions. Deze benadering past goed bij het streven van het bedrijfsleven om alternatieven te zoeken voor eindeloze procedures. De advocatuur mag de boot niet missen en dat kan door belangrijke nieuwe ontwikkelingen zoals mediation advocacy te omarmen.


---
Toolkit Mediation Advocacy. De kunst uw cliënt bij te staan in mediation en bij andere methoden van conflictoplossing. Schonewille, Demeyere, Kil, de Waart en Wackie Eysten. ISBN 978-90-5454-883-6, 49,50 euro. www.bju.nl

---


- Mediation advocacy. Advocacy betekent zowel advocatuur als pleiten of verdedigen. Mediation advocacy is het als advocaat bijstaan van een cliënt tijdens een mediationtraject of bij andere methoden van conflictoplossing.
- Class action. Massale claims van een groep burgers.
- De stichting ACBMediation stimuleert de toepassing van mediation als een managementinstrument en biedt het bedrijfsleven hiervoor een eigen mediationorganisatie. Bedrijven en advocatenkantoren kunnen bij ACB terecht voor advies over conflictmanagement of voor een op het bedrijfsleven gespecialiseerde mediator. www.acbmediation.nl
- Houthoff Buruma is een toonaangevend Nederlands advocaten- en notarissenkantoor. Met meer dan 300 advocaten is het een van de grootste kantoren in Nederland. Naast Ondernemingsrecht, Bank- en Financieringsrecht is Litigation (procederen) één van de belangrijke pijlers van dit kantoor. www.houthoff.com

===========================================

Noot voor de redactie (