LTO Noord


Standpunt LTO inzake castreren varkens

Meer partijen aan zet voor andere varkenssector

Volgens actiegroepen als Wakker Dier deugt er niet van de varkenshouderij. En veel consumenten hebben volgens Annechien ten Have boter op het hoofd.

Als varkenshouders worden we regelmatig in een kwaad daglicht gezet. Maar met een strategie van confrontatie en âboertje pestenâ schieten actiegroepen niet veel op. Wij hebben niets te verbergen en kiezen voor overleg en krachtenbundeling om nieuwe wegen in te slaan. Gezondheid en welzijn van dieren gaat ons als varkenshouders aan het hart.

Het tempo van veranderingen hangt niet alleen af van de boeren. Het zal vooral moeten komen van de consument, supermarkten en ook de slachterijen. Er zijn dus meer partijen aan zet. Met andere woorden: we hebben anderen nodig om stappen vooruit te kunnen zetten.

Er komt veel bij kijken als je een nieuw product â inclusief dierenwelzijn â in de markt wilt zetten. Daarom hebben we ook de verwerkende slachterijen nodig. Marktleiders moeten het voortouw nemen en de overheid moet nieuwe initiatieven langere tijd stimuleren. Het heeft tien, vijftien jaar geduurd voordat de afzet van biologische land- en tuinbouwproducten een beetje van de grond kwam. Scharrelvarkens, dat was enkele jaren geleden dé oplossing om dieren anders te gaan houden. Nu kunnen consumenten die iets extraâs over hebben voor dierenwelzijn en milieu vlees kopen van biologisch gehouden varkens. Samen met Natuur en Milieu en de Dierenbescherming stimuleren we de productie. De vraag van de consumenten blijft echter achter.

Gelukkig zijn nog steeds bedrijven in dit marktsegment actief, maar deze ontwikkeling heeft niet die vlucht gekregen die velen, wij ook! â graag hadden gezien. De burger applaudisseert, maar als consument houdt hij de vinger op de knip! Erger nog: bedrijven die waren overgeschakeld op biologisch moesten later terug naar gangbare systemen. Afgestraft door de markt.

Als het gaat om het castreren van biggen, willen we er als varkenshouders liefst morgen al mee stoppen. Tot nu toe waren het de supermarkten (consumenten!) die het vlees van ongecastreerde varkens niet in de winkel wilden hebben vanwege het voor velen onaangename geurtje aan dat vlees. En aan het verdoofd castreren van biggen, zoals enkele supermarkten nu willen, hangt trouwens weer een prijskaartje.

We willen best aan de slag met nieuwe initiatieven, die verder gaan dan de regels voorschrijven. Ontwikkelingen zijn in gang te zetten door fiscale en andere stimulansen. Maar bovenal moet de Nederlandse burger een ander koopgedrag gaan vertonen. It takes two to tango! Als partijen bewust voor confrontatie kiezen, leidt dat tot verwijdering en verharding van verhoudingen. Wij richten ons op de markt: want als de markt andere producten vraagt, zullen wij die leveren.

Klik hier om het artikel Sector weigert kansen te zien op te vragen.

Annechien ten Have, voorzitter vakgroep Varkenshouderij LTO Nederland, dinsdag 26 juni 2007