Ingezonden persbericht


Persbericht
24 juni 2007

Uitreiking Architectuurprijs tijdens Dag van de Architectuur

Zondagmiddag 24 juni was een groot aantal geïnteresseerden in de Trancheezaal van vakantiepark Weerterbergen bijeengekomen om de Dag van de Architectuur te vieren. Eerst lichtte de heer prof. Nico Nelissen de ontwikkelingen in de architectuur gedurende de 20e eeuw toe. De Weerter architect Pierre Weegels speelde hierin in Limburg een prominente rol, waarbij zijn ontwerp voor de Lichtenberg momenteel internationale aandacht krijgt. Ook zijn de eerste resultaten van het onderzoek naar leven en oeuvre van Pierre Weegels bekend gemaakt. Hoogtepunt van de bijeenkomst was de uitreiking van de Publieksprijs en de Architectuurprijs.

Dit jaar heeft de Stichting Architectuurlijk Weert, die de Dag van de Architectuur jaarlijks organiseert, gekozen voor ontwerpen van de Weerter architect Pierre Weegels. De Stichting had uit de meer dan 100 bekende ontwerpen van Weegels in Weert en Nederweert er 12 genomineerd.

Publieksprijs 2007

Het publiek bepaalde onder meer via een bon in het Land van Weert en op de weekmarkt van 9 juni jl. de winnaar van de Publieksprijs.

De publieksprijs 2007 is toegekend aan wederopbouwcomplex de Lichtenberg. Met overtuigende meerderheid heeft dit ontwerp de voorkeur van het publiek. De Fatimakerk was een goede tweede. Overigens is op elk van de genomineerde ontwerpen gestemd. Veel publieksreacties benadrukten het belang van het behoud van dergelijke fraaie gebouwen voor Weert en dat het jammer is dat er al diverse zijn gesloopt.

De heer Hans Mathijsen heeft met zijn motivatie een dinerbon gewonnen voor 2 personen bij sterrenrestaurant Bretelli te Weert.

Hij koos ook voor het Lichtenbergcomplex aan de IJzerenmanweg 15. Hij schreef:

Bij dit nog bestaande (!!) monument zien we een mooie harmonie tussen bouw en ruimtelijke omgeving in de natuur met strakke stijlelementen tussen Bauhaus en Le Corbusier in, met originele oplossing bovendien voor wat betreft regiekamers met de glas in beton torens. Zeldzaam en het conserveren meer dan waard!

De deskundige jury

De deskundige jury bepaalde welk gebouw wordt bekroond met de Architectuurprijs 2007. De jury bestond dit jaar uit:

- de heer Hans Lortye, architect en lid van de welstandscommissie Weert, voorzitter van de jury,
- de heer Eric Kamerbeek, industrieel ontwerper en voorzitter van de Stichting Kunstcentrum Weert,
- de heer Lucas van Zuijlen, architect, docent en onderzoeker van de TU Delft.

Eervolle vermeldingen

De jury is van mening dat twee werken van Pierre Weegels vanwege de ogenschijnlijke betekenis in zijn ontwikkeling een eervolle vermelding verdienen. Dit betreft het pand in de Stationstraat 22-26 en de 'Fatimakerk' aan de Coenraad Abelsstraat.

Architectuurprijs 2007

De Architectuurprijs Weert 2007 is toegekend aan het Tranchée Paviljoen. De jury hecht eraan om het complex de Tranchée en het complex de Lichtenberg - in tijd en in concept - als één geheel te zien.

De jury looft de hoge architectonische kwaliteiten van het zwembadpaviljoen van de Tranchee. Het is een uitmuntend voorbeeld van het Nieuwe Bouwen en een voorbeeldig werk in het oeuvre van Pierre Weegels. De jury prijst de consequente uitwerking van het (campus)-concept, de vormgeving van afzonderlijke onderdelen en de materiaaltoepassing waarbij moderne materialen op een passende wijze met traditionele materialen worden gecombineerd. Het werk kreeg een unieke meerwaarde door het toelaten van kwalitatief zeer goede kunstwerken op een groot aantal plaatsen in de architectuur. De jury benadrukt dat alleen de kwaliteiten zijn beoordeeld van het originele ontwerp zoals het in 1954 is gerealiseerd. De jury betreurt dat van de oorspronkelijke opzet nu in de gebouwen van de Weerterbergen erg weinig meer te herkennen is en spreekt de hoop uit dat andere gebouwen dit lot bespaard zal blijven.

Sinds 1995 is Stichting Architectuurlijk Weert actief om architectuur onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Deze stichting is een samenwerking tussen enkele vrijwilligers uit het vakgebied en de Junior Kamer Weert. Elk jaar wordt aandacht besteed aan de internationale Dag van de Architectuur. In dat kader werden dit jaar wederom de Architectuurprijs en de Publieksprijs voor Weert uitgereikt. Daarnaast worden andere activiteiten georganiseerd om architectuur bij een breed publiek in de belangstelling te brengen, onder andere excursies en lezingen. Meer informatie is te vinden op www.architectuurlijkweert.nl.

NB.

Ingezonden persbericht