Eneco


Opening Windpark Lopik Rotterdam, 26 juni 2007 Donderdag 28 juni wordt het windpark Lopik officieel in gebruik genomen. Dit is het eerste windpark in de provincie Utrecht. Lopiks wethouder Jan Kooijman en Han Fennema, lid van ENECOs Raad van Bestuur, verrichten gezamenlijk de opening. De windturbines in Lopik leveren genoeg elektriciteit voor 4300 huishoudens.

Het windpark, bestaande uit 3 turbines van 2 MegaWatt elk, staat op het bedrijventerrein Lopik Oost. De eerste plannen voor dit windpark werden in 1998 door de gemeente ontwikkeld. Vanaf het begin was ENECO (via het overgenomen REMU) betrokken bij de planontwikkeling. ENECO heeft elders in het land al een flink aantal windturbines en is verheugd dat daar Lopik na een lange ontwikkelperiode nu aan is toegevoegd.

ENECO heeft windturbines van het merk Vestas laten plaatsen. Het is een veelgebruikt type. De masthoogte is 80 meter en als de punt van de wiek in de hoogste stand staat, bevindt deze zich op 120 meter hoogte. Na de bouw hebben de turbines vanaf 19 april proefgedraaid. Daarbij is gebleken dat ze goed presteren en nu definitief in bedrijf kunnen. De windturbines moeten 14 miljoen kiloWattuur groene stroom per jaar gaan produceren, die ENECO onder de merknaam Ecostroom verkoopt. ENECO Energie heeft ruim 8 miljoen euro in het windpark Lopik geïnvesteerd.

Op dit moment beschikt ENECO over een totaal opgesteld windvermogen van 84 MegaWatt. Dit is voldoende om ca 55.000 huishoudens van duurzaam opgewekte stroom te voorzien. Dit levert per jaar een besparing op van ca. 100.000 ton van het broeikasgas CO2.