Provincie Drenthe

Besluitenlijst gedeputeerde staten 2007

GS-besluiten 26 juni 2007

26 Jun 2007


1. GS positief over zendmachtiging RTV Drenthe RTV Drenthe mag van gedeputeerde staten gedurende vijf jaar radio- en televisie-uitzendingen in Drenthe verzorgen. Het college stelt provinciale staten voor een positief advies hierover uit te brengen aan het Commissariaat voor de Media. Deze instantie wijst op grond van de Mediawet zendtijd toe aan regionale omroepen voor een periode van vijf jaar. De zendmachtiging van RTV Drenthe - zowel radio als televisie - loopt af op 29 april 2008. Een half jaar voor het verstrijken van deze datum moet de regionale omroep een aanvraag voor zendtijd indienen. Zendtijd wordt alleen toegewezen als het provinciaal bestuur een zogeheten bekostigingsverklaring afgeeft. De provincie toont zich bereid van 29 april 2008 tot en met april 2013 zorg te dragen voor financiering van de omroep.


2. Verdeelbesluit BDU 2008 en bestedingsvoorstel BDU 2008 voor projecten infrastructuur
Gedeputeerde staten hebben de verdeling van de Brede Doeluitkering (BDU) Verkeer en Vervoer 2008 vastgesteld. Het gaat om middelen van het Rijk die de provincie op het gebied van Verkeer en Vervoer het komende jaar besteedt. Het provinciaal beleid voor de komende jaren is vooral gericht op de bereikbaarheid van de stedelijke gebieden en de verbetering van de verkeersveiligheid. GS zetten het geld op de volgende manier in: 18.480.000 euro voor de exploitatie van het openbaar vervoer; 5.196.784 euro voor infrastructurele projecten, 843.216 euro voor gedragsbeïnvloeding en 35.000 euro voor mobiliteitsmanagement. De verdeling is tot stand gekomen na overleg met de Drentse gemeenten.


3. Notitie Reikwijdte en Detailniveau waterberging Zuid-Drenthe Het college heeft de notitie Reikwijdte en Detailniveau vastgesteld voor het op te stellen POP-uitwerkingsplan zoekgebieden waterberging in Zuid-Drenthe. Deze bergingsgebieden zijn naast andere maatregelen noodzakelijk om wateroverlast te voorkomen. Op basis van de vastgestelde notitie gaat de provincie een milieueffectrapportage opstellen. Daarna wordt het concept-uitwerkingsplan met geschikte zoekgebieden voor waterberging vastgesteld.


4. Vaststelling beleidsregel toetsingskader ammoniak en Natura 2000 Gedeputeerde Staten hebben het landelijk toetsingskader ammoniak en Natura 2000 ook voor Drenthe van toepassing verklaard. In het toetsingskader wordt geregeld hoe de ammoniak van veehouderijen in de ruime omgeving van Natura 2000 gebieden beoordeeld moet worden. Het toetsingskader houdt in dat de grondgebonden bedrijven met graasdieren in de meeste gevallen zonder beperking een Natuurbeschermingswet vergunning kunnen krijgen. Voor de overige, vooral intensieve veehouderijen, gaat een maximum grens gelden die afhankelijk is van de ligging ten opzichte van en de gevoeligheid van het betreffende Natura 2000 gebied. Over de exacte gevolgen van dit toetsingskader voor de ontwikkelingsmogelijkheden van veehouderijen wordt nog onderzoek gedaan door het ministerie Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit en land- en tuinbouworganisatie LTO. De verwachting is dat de gevolgen voor de niet-grondgebonden veehouderij in Drenthe zeer beperkt zijn. Zie ook persbericht.


5. GS verruimen vrijstelling archeologisch onderzoek Bedrijven en burgers die grondwerkzaamheden willen uitvoeren worden minder snel verplicht tot het doen van archeologisch onderzoek. De provincie Drenthe breidt de vrijstelling voor archeologisch onderzoek in bepaalde gevallen uit van 100 naar 500 m2. Het gaat dan om situaties waarbij op basis van de beschikbare gegevens duidelijk is, dat archeologisch onderzoek niet echt noodzakelijk is. De provincie stelt dat in een brief aan de Drentse gemeenten en waterschappen. Gemeenten worden in 2007 verantwoordelijk voor de zorg voor het eigen bodemarchief op grond van de nieuwe Wet op de Archeologische Monumentenzorg. Deze wet regelt dat archeologie moet worden meegewogen bij gemeentelijke ruimtelijke planprocedures, zoals bestemmingsplannen.


6. Vermogensbeheer Fonds Nazorg Gesloten Stortplaatsen Essent Milieu Wijster krijgt ruim 5 miljoen euro terug uit het fonds Nazorg Gesloten Stortplaatsen. In dat fonds reserveert de provincie geld om in de toekomst de stortplaats verantwoord te kunnen beheren. Berekeningen tonen dat daarvoor in 2075 89,4 miljoen euro nodig is. Dat is te bereiken met een huidig kapitaal van ongeveer 3,4 miljoen euro. Op dit moment zit 8,9 miljoen in het fonds. Het verschil dat nog exact moet worden berekend, wordt terugbetaald aan Essent.


7. GS onderzoeken mogelijke locaties voor windmolens in Coevorden en Emmen
GS hebben in een brief aan provinciale staten laten weten in overleg te willen gaan met de gemeenten Emmen en Coevorden om te onderzoeken of er op het grondgebied van de beide gemeenten meer mogelijkheden zijn voor de plaatsing van windmolens, naast het geplande windmolenpark in Coevorden. Als basis wordt daarvoor de kaart `Plaatsing windmolens zoekrichting' en de daarbij horende kaders gebruikt die in 2006 zijn opgesteld voor de discussie rond de Energienota. GS hebben hiertoe besloten naar aanleiding van vragen hierover vanuit provinciale staten. Het onderzoek zal deel gaan uitmaken van de provinciale aanpak Klimaat en Energie. De planning is om begin 2008 het programma gereed te hebben.


8. Grondwaterkwaliteitsmeetnet
Gedeputeerde Staten hebben besloten om in 2007 een optimalisatieonderzoek uit te laten voeren van het grondwaterkwantiteitsmeetnet. Doel is om te komen tot een efficiënt meetnet toegespitst op de taak van de provincie als grondwaterbeheerder. Vervolgens zal het meetnet worden geautomatiseerd.


9. Milieuvergunning T. Berkepies Nooitgedacht Gedeputeerde staten hebben de aangevraagde milieuvergunning door T. Berkepies in Nooitgedacht vastgesteld. De milieuvergunning is aangevraagd voor het in werking hebben van een
biomassaverbrandingsinstallatie op het gemengde agrarisch bedrijf van de aanvrager in Nooitgedacht. Mobilisation for the Environment (MOB) heeft een zienswijze ingediend. Deze heeft onder andere betrekking op de emissie-eisen voor de installatie en de gevolgde procedure. De zienswijze heeft niet geleid tot aanpassing van het ontwerpbesluit.


10. Awb-bezwaarschrift van Toyisme Studio te Emmen, inzake afwijzing van subsidieaanvraag
Gedeputeerde staten hebben op advies van de Commissie rechtsbescherming besloten het bezwaarschrift van de Toyisme Studio ongegrond te verklaren en het bestreden besluit te handhaven. Het subsidieverzoek voor een brochure en een tentoonstelling in Texas is afgewezen omdat het niet bijdraagt aan de integratie van beeldende kunst en vormgeving specifiek in Drenthe.


11. Opheffen regiegroep POP
De taken van de Regiegroep POP die betrekking hebben op het beheer van het Provinciaal Omgevingsplan en de provinciale omgevingsverordening (POV) zijn ondergebracht bij het projectteam Stofkam. Deze houdt zich bezig met de afstemming van het POP op de nieuwe Wro en met de voorbereiding van een nieuw omgevingsplan.

Eerder genomen besluiten

Bestemmingsplan gemeente Coevorden Woongebieden Binnen de kern van de gemeente Coevorden zijn momenteel verschillende bestemmingsplannen van toepassing. In het kader van actualisering van de plannen heeft de gemeente Coevorden een bestemmingsplan opgesteld waarin deze plannen samen worden gebracht tot één geactualiseerd plan. Het college van gedeputeerde staten heeft dit plan goedgekeurd, met uitzondering van enkele gebieden waar hoge of middelhoge archeologische waarden in de grond zijn te verwachten binnen de bestemming agrarisch gebied.
Content Management Powered by CuteNews

Mededeling;
Disclaimer. Deze publicatie geldt niet als een officiële bekendmaking in de zin van de Algemene wet bestuursrecht. Aan deze publicatie kunnen derhalve geen rechten worden ontleend.