Gemeente Capelle a/d IJssel

Iepziekte bedreigt voortbestaan Hollandse iep

De gemeente Capelle aan den IJssel staat bekend om zijn groene karakter. Een belangrijke boom uit dit groene straatbeeld is nog steeds de Ulmus hollandica, ofwel de Hollandse iep. De oudste iepen in Capelle zijn ongeveer 40 jaar en staan aan de 's-Gravenweg en de Groenendijk. De gemeente is nu nog ongeveer 750 iepen rijk. Helaas neemt dit aantal, ondanks allerlei preventieve maatregelen, als gevolg van de oprukkende iepziekte elk jaar met ongeveer 5 á 10 bomen af. Als de ziekte toeslaat, is de boom niet meer te redden en moet hij zo snel mogelijk worden gekapt om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. De Hollandse iep zal op den duur uit het Capelse landschap verdwijnen. Hier komen andere varianten van de iep voor in de plaats.

Snelle verspreiding bij warm weer

De iepziekte wordt verspreid door de iepenspintkever. De kever eet van de boom en besmet tegelijkertijd de boom met een schimmel die de vaten van de boom verstopt. Binnen een week verandert een gezonde mooie iep in een kale ten dode opgeschreven boom. Zodra een iep ziek wordt is hij niet meer te redden en moet hij worden gekapt. Vooral bij warm weer gaat de verspreiding snel. De kevertjes gedijen dan het beste.

Preventie

De gemeente controleert alle 750 iepen die Capelle aan den IJssel rijk is tussen mei en september regelmatig. Dankzij deze controle kunnen zieke iepen snel worden opgespoord en gekapt. Een zieke iep is een besmettingshaard voor zijn omgeving. Alleen door snel te kappen en het hout te versnipperen wordt verdere verspreiding tegengegaan. Net als in veel andere gemeenten worden in Capelle aan den IJssel iepen geïnjecteerd met een vaccin tegen de ziekte. Dit is de enige manier om de bomen te beschermen. Het injecteren is pas zinvol bij bomen met een diameter van 20 cm en meer. Het injecteren geeft geen garantie dat de iep gezond blijft, maar meestal is de bescherming voldoende.

Transportverbod

Wanneer controleurs van de gemeente een zieke iep op particuliere grond aantreffen, krijgt de eigenaar een brief in de bus met het verzoek de iep zo snel mogelijk te (laten) kappen. Zodra dit is gebeurd moet het hout worden versnipperd. Afvoeren of opslaan van het hout is verboden. De kever legt namelijk zijn eitjes in het dode hout. Door het hout te vervoeren of op te slaan blijft de besmettingshaard bestaan met catastrofale gevolgen voor ander iepen in de omgeving.

Wanneer een iep is gekapt, zorgt de gemeente ervoor dat het hout wordt versnipperd. De takken en het hout moeten op de gebruikelijke manier worden aangeboden. De snippers kunt u wel gebruiken voor bijvoorbeeld het ophogen van de tuin of het maken van een paadje.

Niet zomaar kappen

Wanneer u denkt dat u een zieke iep in uw tuin heeft, mag u deze niet direct kappen. U moet eerst contact opnemen met de gemeente. Een medewerker van de unit onderhoud komt dan langs en bekijkt of de iep echt ziek is en welke maatregelen nodig zijn. Als de iepziekte wordt geconstateerd, is een kapvergunning niet nodig. Snel handelen is dan het belangrijkste.

Voor meer informatie of meldingen van zieke bomen kunt u contact opnemen met Erik van Wissen van de afdeling Uitvoering, telefoon 2848679 of 06-51595270. Ook kunt u het Informatiecentrum bellen telefoonnummer 2848484.